U Rusiji je otvoreno pitanje uslova u kojima rade medicinski radnici tokom pandemije poslije tri slučaja zdravstvenih radnika koji su ispali kroz bolničke prozore pod nerazjašnjenim okolnostima.

Ilustracija

Dvoje od tih medicinskih radnika su preminuli, a jedan se životno ugrožen, prenosi Tanjug.

Sva tri incidenta, kako navodi CNN, su pod istragom ruskih vlasti, a događaji su prouzrokovali intenzivne diskusije u štampi i na društvenim mrežama.

Aleksandar Šulepov, ljekar hitne pomoći u Voronježu, gradu udaljenom oko 500 kilometara južno od Moskve, nalazi se u kritičnom stanju nakon što je pao sa drugog sprata bolnice u kojoj je radio i u kojoj je liječen od koronavirusa.

Šulepov je hospitalizovan 22. aprila nakon što je testom utvrđeno da je pozitivan na kovid-19, istog dana kada je njegov kolega Aleksander Kosjakin podijelio video u kojem je ispričao kako Šulepova primoravaju da radi iako je bolestan.

Šulepov je po prijemu u bolnicu u drugom video zapisu demantovao da su ga prisiljavali da bolestan radi, ali sumnja se da je to uradio usled pritiska.

Njegovog kolegu Kosjakina policija je ispitivala pod sumnjom da širi lažne vijesti, a 24. aprila, Šulepov, iskusni ljekar hitne pomoći, pao je sa prozora i zadobio prelom lobanje.

To je treći sumnjivi slučaj koji istražuje policija, a riječ je o smrti ljekara padom kroz prozor.

Natalija Lebedeva, ljekarka iz centra za treniranje kosomonauta, takođe je ispala kroz prozor bolnice u kojoj je liječena od korona virusa.

Njene kolege smatraju da je izvršila samoubistvo jer nije mogla da podnese optužbe da je kriva što se virus proširio među zdravstvenim radnicima bolnice centra za kosmonaute.

Njena smrt proglašena je “tragičnom nesrećom”.

Nekoliko dana kasnije, Jelena Nepomnjaščaja, glavni ljekar preuređene bolnice za liječenje pacijenata odboljelih od virusa kovid-19 u Sibiru, preminulaje od posledica pada kroz prozor bolnice, i to neposredno nakon razgovora sa zvaničnicima bolnice.

Nepomnjaščaja se protivila tome da se u toj bolnici prime i zaražene osobe, jer je smatrala da nisu obučeni za to i da nemaju dovoljno zaštitne opreme.

Zvaničnici su to opovrgli, rekavši da je bolnica i bila predviđena kao rezervna, a da je osoblje obučeno i opremljeno.

U Rusiji je prijavljeno 145.268 oboljelih od koronavirusa, a skoro stotinu je registrovanih medicinskih radnika. Do sada je preminulo 1.356 ljudi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve