Više od tri miliona stanovnika Wuhana (Vuhan), kineskog grada u kojem je u decembru 2019. počela epidemija korona virusa, testirano je na ovaj patogen od aprila, a zvaničnici će se sada fokusirati na preostale od ukupno 11 miliona stanovnika, prenijeli su državni mediji, javio je Reuters.

Testiranje na prisustvo korona virusa na ulicama Wuhana

Cilj je da budu testirani svi stanovnici i da se dobije jasan broj asimptomatskih slučajeva dok se firme i škole ponovo otvaraju, navodi agencija Xinhua.

Prioritet će biti građani koji nisu testirani ranije, ljudi u stambenim blokovima u kojima je bilo slučajeva zaraze, kao i starija domaćinstva i gusto naseljene oblasti, navodi agencija u izvještaju sa sastanka gradske uprave.

Wuhan je prošlog vikenda zabilježio novi klaster zaraze, prvi od ukidanja blokade 8. aprila, što je pojačalo strah od drugog talasa epidemije.

Industrijski proizvod u Kini porastao je u aprilu prvi put od početka godine, dok zemlja izlazi iz vanrednih mjera preduzetih zbog epidemije. Potrošnja je i dalje mala zbog gubitka velikog broja radnih mjesta.

Industrijska proizvodnja u aprilu je povećana za 3,9 posto u odnosu na april prošle godine, pokazuju zvanični podaci objavljeni 15. maja.

Fabrike su ponovo počele da rade u aprilu i povećana je proizvodnja naftnih derivata, uglja, metala i električne energije.

Problemi i dalje postoje u sektoru usluga i maloprodaje, a pandemija i dalje nanosi veliku štetu velikim ekonomijama i trgovinskim partnerima Kine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve