Otkad je došao na funkciju, američki predsjednik Donald Tramp opsesivno se bavi vezama SAD i njenih istorijskih saveznika, piše CNN.

CNN ocjenjuje da je Tramp ove nedjelje “bezobzirno iščupao jedanu od tih veza” kada je najavio plan za povlačenje skoro 12.000 američkih vojnika iz Njemačke.

Ova tanka nit američkih snaga, protkana istorijskim gradovima Njemačke, valjanim poljima i gustim šumama, u tri generacije je pomogla da se osigura mir u Evropi, čineći neraskidivu posvećenost između bivših neprijatelja, navodi CNN.

Međutim, sada je ta veza, posebno ako Tramp bude ponovo izabran za predsjednika SAD ove godine, u slobodnom padu, a odredište je nepoznato.

Čini se da je njegova odluka, ako su njegovi tvitovi tačno naznačeni, kažnjavanje Njemačke.

“Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara godišnje za energiju, a mi bi trebalo da zaštitimo Njemačku od Rusije. O čemu se to radi?”, Tramp je napisao u jednom postu.

“Takođe, Njemačka je veoma delinkventna u njihovoj nadoknadi od 2% za NATO. Stoga neke trupe povlačimo iz Njemačke!”

Njegove nediplomatske bombe sa podacima bačene su u nekoliko trenutaka usred noći, ali mogle bi proći godine da se ponište štete, za koje njemački zvaničnici strahuju da će nanijeti vojnom savezu.

Šef Odbora za spoljne odnose njemačkog parlamenta Norbert Roetgen odgovorio je na Tviteru u srijedu rekavši: “Umjesto da ojača #NATO, to će oslabiti savezništvo. Vojna snaga SAD-a neće se povećavati, već smanjiti u odnosu na Rusiju i Bliski Istok”.

Guverner savezne države Bavarske Markus Soeder, čija regija ima nekoliko baza SAD-a, takođe je kritikovao Trampa: “Nažalost, ovo ozbiljno šteti nemačko-američkim odnosima. Vojna korist se ne može vidjeti. Slabi NATO i američke savezne države.”

Malo iznenađujuća izjava stigla je iz Kremlja, od portparola Dmitrija Peskova koji je rekao za CNN: “Nikada nismo skrivali da [mislimo] da je manje američkih vojnika na evropskom kontinentu granat za mirniju Evropu.”

Tramp i dalje poklanja Kremlju, to je njegova nepredvidljivost navodi CNN.

CNN dodaje da je američkom 45. predsjedniku, Donaldu Trampu bilo potrebno četiri destruktivne godine da dostignu ovu tačku, ali je povukao okidač kada je naredio povlačenje trupa iz Njemačke, trećinu ukupno stacioniranih u zemlji, i tako nagovestio kraj onome što Franklin Ruzvelt, 32. američki predsjednik, učnio, što je bilo zamišljeno kao naredba poslije Drugog svjetskog rata zasnovana na zajedničkom interesu i kolektivnim težnjama.

Ruzvelt i druge vođe njegove generacije bili su svjedoci najgorih vremena kada su se velike sile sudarale, a reagovali su zbog nekolicine zlih ljudi koji su bili samodržci u tom vremenu.

Pod pretpostavkom da Tramp nije potpuna neznalica, mora da je sam odlučio da to ignoriše, zaključuje CNN.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve