Tramp smijenio sekretara za pravosuđe Sešnsa

Američki predsednik smijenio je sekretara za pravosuđe dan poslije kongresnih izbora, što je mogući uvod u pokušaj da se zaustavi istraga specijalnog tužioca Roberta Malera o izbornom štabu predsednika Trampa 2016.

Sekretar za pravosuđe Džef Sešns podnio je ostavku u pismu u kojem navodi da se povinovao zahtjevu predsjednika da napusti svoj položaj na čelu Sekretarijata za pravosuđe.

“Na vaš zahtjev, podnosim ostavku”, napisao je Sešns u tom pismu, ističući da je “radio na primjeni agende sprovođenja zakona, zasnovane na vladavini zakona, koja je postala centralni dio Trampove predsjedničke kampanje.”

Tramp je na Tviteru u srijedu popodne objavio da će Sešnsov šef kabineta, Metju Vitaker, postati vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe.

Predsednik se zahvalio Sešnsu na službi i rekao da će “kasnije biti imenovana osoba koja će ga zamijeniti na tom položaju.”

Tramp je više puta izražavao bijes i razočarenje Sešnsom od kada se izuzeo iz istrage specijalnog tužioca o navodnim vezama predsjednikovog izbornog štaba 2016. sa Rusijom.

Ostaje da se vidi da li će Vitaker takođe osjetiti potrebu da se izuzme iz nadzora istrage Roberta Malera pošto je javno izjavljivao da podržava Trampov stav o nepravednosti te istrage.

Metju Vitaker
Metju Vitaker

Ko je Met Vitaker?

49-godišnji Vitaker rođen je u De Mojnu u Ajovi gdje je diplomirao na pravnom fakultetu na Univerzitetu Ajove. Bio je takođe zvijezda svog koledža u američkom fudbalu i učestvovao u takmičenju Rouz bol 1991.

Bivši predsednik Džordž Buš ga je imenovao za saveznog tužioca za južni distrikt Ajove 2004. Neuspješno se takmičio za američki Senat na stranačkim republikanskim izborima u Ajovi 2014.

Vitaker je kritikovao istragu Roberta Malera prije nego što se prošle godine zaposlio u Sekretarijatu za pravosuđe. Gostovao je u programu CNN-a gde je rekao da državni tužilac ima ovlašćenja da ukine budžet Maleru i zaustavi njegovu istragu. Takođe je pisao da veruje da je Malerova istraga otišla predaleko i da Trampove finansije ne bi smjele da budu predmet istrage specijalnog tužioca.

izvor glasamerike.net

Komentari

avatar