Nemiri i neredi širom SAD nastavljeni su i protekle noći, a povod je, šesti dan zaredom, policijska brutalnost prema nenaoružanom Afroamerikancu Džordžu Flojdu, koji je tokom hapšenja umro. Policijski čas je uveden u više od 40 gradova u Americi, a u okrugu Los Anđeles je zbog nereda proglašeno vanredno stanje. Nacionalna garda je angažovana u 26 saveznih država i distriktu Kolumbija, javlja CNN.

U Oklahoma Sitiju je uveden policijski čas, nakon što su demonstranti postali nasilni. U Mineapolisu, odakle su protesti i krenuli, podignuta je optužnica protiv čovjeka koji se šleperom zaletio u demonstrante, a CNN javlja da je u Njuorku uhapšena ćerka gradonačelnika Bila de Blazija jer se pridružila protestima.

Vlasti Minesote objavili su da vjeruju da ima bijelih suprematista koji su se infiltrirali u masu demonstranata, nazivajući ih “agitatorima”. Vjeruju da okupljaju grupe i podstiču pravljenje nereda.

Tokom noći je izbio požar u crvki Sv. Džon u Vašingtonu, najbližoj Bijeloj kući, ali je ta vatra sada ugašena. U glavnom gradu su se policijske snage sukobile sa demonstrantima, bacajući na njih suzavac.

CNN prenosi da su predsjednik SAD Donald Tramp i njegova porodica na kratko sklonjeni u podzemni bunker ispod Bijele kuće, pošto su se protesti u petak uveče približili rezidenciji.

Zaposleni u Bijeloj kući su dobili uputstvo da sakriju svoje propusnice za posao dok ne stignu do punkta Tajne službe, koja odobrava ulazak u kompleks Bijele kuće. Isto pravilo važi i za odlazak s posla.

Stav Bijele kuće

Bijela kuća pozvala je na uspostavljanje reda i mira – okriviši, kako je saopšteno agitatore, za nasilne proteste koji se šestu noć zaredom održavaju širom Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Donald Tramp trebalo bi da se sastane sa Vilijamom Barom, državnim sekretarom pravosuđa – u jeku krize inicirane nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja prošlog ponedjeljka u gradu Minesoti.

Informaciju o mogućem susretu dvojice državnih zvaničnika objavila je agencija Rojters.

Demonstranti su na ulicama Vašingtona nagomilali plastične barikade i saobraćajne znake i zapalili veliku vatru u koju su pojedini ubacili američku zastavu sa obližnje zgrade. Uzvikivali su: “Bez pravde, bez mira – ne želimo rasističku policiju”.

CNN javlja da su agenti Tajne službe sproveli Trampa u bunker u vrijeme kada su Bijelu kuću opkolili demonstranti.

Tramp je u petak uveče u bunkeru proveo skoro sat vremena, rekao je neimenovani izvor koji je želio da ostane anoniman.

Neimenovani član republikanske stranke blizak Bijeloj kući rekao je da je Tramp brzo sklonjen u podzemni bunker zbog demonstracija ispred Bijele kuće, a to je potvrdio drugi zvaničnik.

June 1, 2020 “>

Nagla odluka Tajne službe ukazala je na uznemireno raspoloženje u Bijeloj u kojoj su mogli da se čuju uzvici mase u Lafajet parku odmah preko puta zgrade tokom cijelog vikenda dok su agenti Tajne službe i policija pokušavali da suzbiju mase.

May 31, 2020 “>

Protesti zbog smrti Flojda izbili su širom Amerike a u glavnom gradu počeli su od petka, i od tada je obezbjeđenje u Bijeloj kući pojačano Nacionalnom gardom i dodatnim osobljem Tajne službe i policije.

Juče je Ministarstvo pravde takođe rasporedilo pripadnike službe Maršala SAD, i agenata iz Uprave za suzbijanje droge (DEA) da pojačaju trupe Nacionalne garde ispred Bijele kuće, rekao je jedan zvaničnik Ministarstva pravde.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve