Subota, 4 Februara, 2023
Rubrika:

Tramp pozvao na ukidanje američkog Ustava

''Osnivači Amerike nijesu željeli i ne bi odobrili lažne i prevarne izbore'', napisao je Tramp

Bivši američki predsjednik Donald Tramp pozvao je na ukidanje američkog Ustava kako bi se preokrenuli rezultati predsjedničkih izbora 2020. godine, odnosno kako bi se vratio u Bijelu kuću na funkciju predsjednika. Radi se o novom nastavku Trampove politike negiranja izbornih rezultata i guranja opskurnih teorija zavjere, pišu američki mediji.

”Treba li odbaciti rezultate predsjedničkih izbora 2020. i proglasiti PRAVOG pobjednika ili održati NOVE izbore? Velika prevara ovog tipa i veličine omogućava ukidanje svih pravila i regulacija, čak i onih koja se nalaze u Ustavu”, objavio je Tramp na društvenoj mrežu Truth Social i optužio velike tehnološke kompanije za saradnju s Demokratskom strankom.

“Osnivači Amerike nisu željeli i ne bi odobrili lažne i prevarne izbore”, dodao je.

Trampova objavila stiže nakon objave internih e-mailova Twittera koji pokazuju da se u toj kompaniji raspravljalo o tome treba li ili ne na Twitteru dozvoliti objavu priče New York Posta o materijalima nađenima na laptopu Huntera Bajdena, sina aktuelnog američkog predsjednika Džo Bajdena.

Što kaže Bijela kuća?

Portparol Bijele kuće Andju Bejts juče je rekao da Trampova objava “idem protiv duše naše nacije i da treba naići na univerzalnu osudu”. “Ne možete voljeti Ameriku samo kad pobjeđujete. Američki Ustav je najvažniji dokument, koji duže od 200 godina garantuje slobode i vladavinu prava u našoj zemlji”, rekao je Bejts.

“Ustav okuplja američke ljude, nezavisno od stanke, a izabrani lideri zaklinju se u Ustav. On je ultimativni spomenik svim Amerikancima koji su dali svoje živote kako bi pobijedili despote koji su zloupotrijebili svoju moć i gazili fundamentalna ljudska prava”, dodao je on.

CNN navodi kako interni mailovi Twittera pokazuju kako su djelatnici pravnih i komunikacijskih timova i društvene mreže raspravljali, pri čemu se nisu uvijek slagali, o tome treba li ograničiti pristup članku New York Posta o laptopu Hantera Bajdena. Oni koji su se zalagali da pristup članku bude ograničen pozivali su se na politiku kompanije o objavi materijala dobijenih hakovanjem.

Rasprava unutar Twittera odvijavljena je uoči izbora 2020. godine, kad se Džo Bajden, otac Hantera Bajdena, kandidirao protiv tadašnjeg predsjednika Trampa. Sam Tramp je prošlog mjeseca najavio da će se opet kandidirati za predsjednika. Iako se Tramp i dalje smatra liderom Republikanske stranke, mnogi čelni ljudi te stranke nadali su se da će Tramp odustati od negiranja izbornih rezultata nakon relativno loših rezultata stranke na nedavnim izborima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve