Tramp pisao Tačiju: Podrška sporazumu koji bi uvažio interese Kosova i Srbije

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp uputio je pismo kosovskom predsjedniku, Hašimu Tačiju, u kojem između ostalog traži od Tačija i ostalih lidera Kosova da „iskoriste jedinstven trenutak i govore jednoglasno tokom mirovnih pregovora, i da se uzdrže od akcija koje bi mogle da otežaju postizanje sporazuma“.

„Kosovo je ključni partner u našim naporima za garantovanja mira i stabilnosti u cijeloj Evropi. Pozdravljam vaše trenutne napore za pomirenje sa Srbijom. Neuspjeh u pokušaju da se iskoristi ova jedinstvena mogućnost bila bi tragedija, budući da je teško očekivati drugu šansu za sveobuhvatan mir uskoro“, stoji u pismu kojeg je potpisao Tramp 14. decembra.

Dodaje se da su Sjedinjene Države puno investirale u uspjeh Kosova kao nezavisna i suverena država, i da žele da se Kosovo dalje razvija.

„Spremni smo da pomognemo vašim naporima u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije. Takav sporazum je na dohvatu“, dodaje se.

Takođe se ističe kako će Tramp biti domaćin Hašimu Tačiju i srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću u Bijeloj kući a kako bi se proslavio „ovaj istorijski sporazum“.

izvor slobodnaevropa.org

Komentari

avatar