Tramp organizuje desničarski samit u Bijeloj kući

Riječ je o dosad vjerojatno najboljem primjeru Trampove legitimizacije političkih rivala s krajnje desne strane političkog spektra

Najveće zvijezde desničarskih medija okupiće se danas u Bijeloj kući na događaju opisanom kao “samit društvenih medija” i koji će vrlo vjerojatno poslužiti kao forum za kritiku “antikonzervativnih” stajališta prisutnih na društvenim mrežama.

Donald Tramp u Ovalnoj kancelariji u Bijeloj kući/REX/Shutterstock

Uz to što je pozvala lidere konzervativnih think tankova, poput Heritage Foundation i Clermont Institute, Bijela kuća je insistirala na pozivanju desničara i trolova prisutnih na internetu, od kojih su neki poznati po širenju teorija zavjera, laži i krivih informacija, javlja CNN.

Riječ je o dosad vjerojatno najboljem primjeru Trampove legitimizacije političkih rivala s krajnje desne strane političkog spektra, prenosi hrvatski portal Index.

Iako Bijela kuća odbija dati spisak pozvanih, neke od ličnosti same su se time pohvalile na društvenim mrežama.

Neki od njih su Bill Mitchell, radio-voditelj poznat po širenju QAnon teorije zavjere na Twitteru; Carpe Donktum, anonimni trol koji je pobijedio u takmičenju organizacije InfoWars; Ali Alexander, aktivista koji je senatoricu Kamalu Harris optužio da nije “američka crnkinja”.

Tu su i James O’Keefe, novinar koji je pokušao prevariti Washington Post; Charlie Kirk, vođa desničarske studentske organizacije Turning Point USA ; Benny Johnson, bivši novinar koji je zbog plagiranja bio otpušten s BuzzFeeda.

Na pitanje o razlozima zašto je predsjednik Tramp rečene ljude pozvao na samit, Bijela kuća je odgovorila samo jednim komentarom u utorak: “Nakon što je dobio na hiljade odgovora, predsjednik se odlučio direktno s ovim digitalnim liderima u raspravi o moći društvenih medija.”

Jedan od pozvanih pokazao se preekstremnim i za Bijelu kuću. Riječ je o crtaču antisemitskih stripova Benu Garrisonu.

Bijela kuća opozvala je njegovu pozivnicu zaključivši da “bi njegova prisutnost odvraćala pozornost medija”. Sam Garrison izjavio je da je “razočaran i da nema antisemitska uvjerenja, čak da je dobio podršku od svojih židovskih prijatelja”.

Još uvijek nije jasno kako će samit biti organizovan i šta će se sve događati, budući da Bijela kuća odbija dati bilo kakve dodatne informacije.

Komentari

avatar