Američki predsjednik Donald Tramp nominovao je Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda, umjesto preminule Rut Bejder Ginsburg.

“Danas mi je čast da nominujem jedan od najsjajnijih i najdarovitijih umova u našoj državi Vrhovnom sudu. Ona je žena neuporedivih dostignuća, visokog intelekta, izvrsnih referenci i nepopustljive odanosti Ustavu”, rekao je Tramp na svečanosti u Bijeloj kući.

Očekivalo se da će Tramp odabrati 48-godišnju Beret, koja je bila favorit republikanaca zbog njenih pređašnjih stavova o abortusu, imigracijama i pravu na oružje.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontrolišu republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel pozdravio je nominaciju u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trampov izbor.

“Sudija Ejmi Koni Beret izuzetno je impresivna pravnica i izuzetno dobro kvalifikovana kandidatkinja za Vrhovni sud SAD. Kao što sam i rekao, ova će nominacija biti izglasana na Senatu iduće sedmice“, rekao je on.

Demokrate nastoje da odlože odluku te smatraju da bi pobjednik na predsjedničkim izborima u novembru trebalo da odluči o doživotnom imenovanju među devet članova Vrhovnog suda.

Liberali se plaše promjene ideološke i filozofske ravnoteže na sudu, što bi moglo dovesti do promejna po pitanjima poput zdravstvene zaštite i abortusa.

Brinu se da bi Beret, u slučaju da bude potvrđena, mogla da ukine pravo na abortus u zemlji, zajedno sa poništavanjem plana zdravstvene zaštite koji je donio bivši predsjednik Barak Obama.

U saopštenju je demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden kritikovao Beret i njeno protivljenje planu zdravstvene zaštite, poznatom kao “Obamacare”.

“Senat ne bi trebalo djelovati po pitanju slobodnog mjesta, sve dok američki narod ne odabere sljedećeg predsednika i sljedeći Kongres”, rekao je Bajden.

“Svaki glas za potvrđivanje ove kandidatkinje je glas za ukidanje zdravstvene zaštite”, rekla je predstavnica demokrata Nensi Pelosi.

Berret, majka sedmoro djece iz Luizijane i pobožni katolik, ideološka je suprotnost sudiji koju bi trebalo da naslijedi.
Na svečanosti na kojoj je nominovana Beret je rekla da će “voditi računa o tome ko je došao prije nje“.

Beret je takođe rekla da će služiti po principima svog bivšeg šefa, pokojnog sudije Vrhovnog suda i zvijezde konzervativaca Antonina Skalije.

“Sudija mora primenjivati zakon onako kako je napisan. Sudije nijesu kreatori politike i moraju biti odlučni u odbacivanju bilo kakvih stavova o politici koje imaju”, rekla je time potvrđujući Skalijevu pravosudnu filozofiju.

Ginsburg, koja je 27 godina provela na sudu, bila je liberalna ikona te se zalagala za ženska prava i jednakost polova.

Tramp je već imenovao dvojicu sudija Vrhovnog suda u manje od četiri godine, a oboje se smatraju konzervativcima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve