Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Tramp nije primjereno pripremljen za razgovore sa stranim liderima

Američki predsjednik Donald Tramp i predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su o Siriji i Islamskoj državi krajem januara, a sada su otkriveni novi detalji tog razgovora.

Tramp je u prvom telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Putinom kritikovao i nazvao lošim po SAD sporazum iz 2010. godine kojim su se Vašington i Moskva obavezali na smanjenje broja nuklearnih bojnih glava, saopštili su neimenovani američki zvaničnici.

Kada je Putin u telefonskom razgovoru 28. januara predložio proširenje sporazuma poznat kao “Novi START”, Tramp je napravio pauzu da bi se kod savjetnika raspitao o sadržaju sporazuma, tvrde dvojica aktuelnih i jedan bivši američki zvaničnik, prenosi Rojters.

Poslije toga, Tramp je Putinu rekao da je riječ o jednom od nekoliko loših sporazuma koje je sklopila administracija bivšeg predsjednika Baraka Obame i dodao da “Novi START” favorizuje Rusiju.

Isti izvori navode da je Tramp, u razgovoru s Putinom, govorio i o sopstvenoj popularnosti.

Bijela kuća nije željela da komentariše ove navode, a britansku agenciju je uputila na zvanično saopštenje u kom se “Novi START” uopšte i ne spominje.

Sporazumom “Novi START” predviđen je rok do februara 2017. godine da SAD i Rusija smanje broj raspoređenih nuklearnih bojnih glava na 1.500, što je najmanja količina u nekoliko decenija. Ograničava se i broj raspoređenih raketa na kopnu i podmornicama kao i broj bombardera koji mogu da nose nuklearno oružje.

Tokom izborne kampanje 2016. godine Tramp je rekao da je Rusija bila lukavija pri sklapanju sporazuma, ali je netačno tvrdio da sporazum omogućava Rusiji nastavak proizvodnje nuklearnih bojnih glava, a to ne dopušta SAD.

Državni sekretar Reks Tilerson je na saslušanju u Senatu rekao da podržava rusko-američki sporazum. Naveo je i da SAD treba da ostanu u dijalogu s Rusijom i da vode računa da Rusija ispunjava obaveze preuzete tim sporazumom.

Agencija Rojters napominje da nije imala uvid u bilješke o razgovoru, a da je Kremlj bio nedostupan za komentar.

Telefonski razgovor s Putinom povećao je već postojeću zabrinutost jer se čini da Tramp nije primjereno pripremljen za razgovore sa stranim liderima, primjećuje britanska agencija.

Uobičajeno je da predsjednik prije takvih razgovora primi pisani sažetak koji sastavlja Savjet za nacionalnu bezbjednost u saradnji s nizom agencija, među kojima su ministarstva spoljnih poslova, odbrane i obavještajnih službi.

Prije razgovora savjetnik i usmeno upoznaje predsjednika s materijom. Izvori navode da Tramp nije bio usmeno informisan prije razgovora s Putinom, prenosi Index.hr.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve