Globalna popularnost američkog predsjednika Donalda Trampa i dalje je na vrlo niskom nivou. To bi bio zaključak istraživanja uglednog vašingtonskog centra „Pju riserč“ (Pew Research Center) sprovedenog prošle godine između maja i oktobra u 33 zemlje.

FOTO: LA Times

Samo 29 odsto ispitanih izjavilo je da ima povjerenja u sposobnost Trampa da donese ispravne odluke koje se tiču globalne politike, 64 procenta u te sposobnosti ne vjeruje, a sedam odsto se nije izjasnilo. Američki predsjednik je tako ocijenjen lošije od većina ostalih državnika o kojima je u ispitivanju bilo riječi.

Najviše povjerenja ispitani imaju u njemačku kancelarku Angelu Merkel: 46 odsto njih izjavilo je da ima povjerenja u odluke kancelarke na globalnom nivou. Iza nje su francuski predsjednik Emanuel Makron (41 odsto) i ruski predsjednik Vladimir Putin (33).

Gore od Donalda Trampa na toj listi je prošao samo kineski predsjednik Si Đinping u čije odluke povjerenje ima tek 28 odsto ispitanih. Istovremeno, procenat onih koji kineskom predsjedniku eksplicitno ne bi iskazali povjerenje niži je nego kod Trumpa. Samo 43 procenta se izrazilo negativno, a 23 odsto je reklo da nema odgovor.

Da li Ukrajinci imaju povjerenja u Trampa?

Imidž američkog predsjednika veoma varira od zemlje do zemlje. U susjednom Meksiku, od kojeg Tramp želi da se odvoji famoznim zidom, povjerenje u spoljnopolitičke odluke Donalda Trampa ima samo osam odsto ispitanih. U Velikoj Britaniji povjerenje u stanovnika Bijele kuće ima trećina ispitanih, ali je na evropskom kopnu taj procenat znatno niži. U Njemačkoj samo 13 odsto ispitanih ima povjerenje u Trampove globalne političke odluke.

Najviši ugled Tramp uživa na Filipinima. Tamo čak tri četvrtine ispitanih ima povjerenja u njegove odluke. U Izraelu, s čijom vladom SAD pod Trampom gaje veoma prisne odnose, 71 odsto građana iskazuje povjerenje američkom predsedniku. U Poljskoj – nešto više od pedeset odsto ispitanih.

Pomalo iznenađujući su rezultati iz Ukrajine i Rusije. U Ukrajini u Trampa ima povjerenje 44 odsto ispitanih, dvostruko više nego kada je riječ o mišljenju građana Rusije – i to uprkos tome što je Tramp stopirao vojnu pomoć preko potrebnu Ukrajincima u borbi protiv Rusije.

U vašingtonskom Centru za to imaju sljedeće objašnjenje. “Ispitivanje je sprovedeno prije nego što je objavljen sadržaj telefonskog razgovora između Trampa i ukrajinskog predsjednika”, kaže za DW Džejkom Pušter, zamjenik direktora centra „Pju riserč“. “Rezultati se mijenjaju u zavisnosti od trenutka ispitivanja”.

Protiv carina i za približavanje Sjevernoj Koreji

U istraživanju je ispitan i stav u vezi s nekim odlukama američkog predsjednika. Najgore je prošla odluka Donalda Trampa o povećanju carinskih stopa, što odbacuje čak 68 odsto ispitanih. Više od polovine ispitanih ne podržava ni strogu useljeničku politiku SAD.

Na pozitivan odjek naišla je politika Vašingtona prema Sjevernoj Koreji. Tramp je bio prvi američki predsjednik koji se susreo s nekim sjevernokorejskim vođom. S Kimom Džongom Unom susreo se nekoliko puta kako bi raspravljao o nuklearnom programu Pjongjanga. To globalno podržava 41 odsto ispitanih, a odbacuje 36 procenata.

U svijetlu aktuelnih događaja oko Irana, zanimljiv je i dio ispitivanja koji se tiče odnosa Vašingtona i Teherana. Većina ispitanih smatra da nije dobro to što su se SAD povukle iz atomskog sporazuma sa Iranom.

I dok američki predsjednik ne prolazi dobro na svjetskom nivou, ispitivanje je pokazalo da ljudi još prave razliku između zemlje i predsjednika. Tako 54 odsto ispitanih ima pozitivnu sliku o SAD. “Aktuelni predsjednik je važan faktor kada se radi o imidžu zemlje ali nije jedini”, kaže Pušter. “Za imidž zemlje važni su i faktori kao što su ekonomska moć, pop-kultura ili poštovanje ljudskih prava.”

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve