Predsjednik SAD-a Donald Tramp rekao je da je ostvaren “veliki uspjeh” u Siriji formiranjem bezbjednosne zone, i najavio da će dati izjavu o tome iz Bijele kuće.

Donald Tramp (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

“Veliki uspjeh na granici između Turske i Sirije. Formirana bezbjednosna zona. Primirje je poštovano i borbe su završene. Kurdi su na bezbjednom i vrlo dobro su sarađivali sa nama. Zatvorenici Islamske države su na sigurnom mjestu”, napisao je on u Tviter poruci.

Turski mediji javljaju da turske snage i njihovi saveznički sirijski pobunjenici obezbjeđuju grad na sjeveroistoku Sirije pošto su se sirijski kurdski borci povukli iz te oblasti.

SAD su prethodno saopštile da su sirijski kurdski borci završili svoje povlačenje iz mjesta Ras al Ajin i drugih oblasti koje je Turska zauzela u ofanzivi pokrenutoj 9. oktobra, prenosi AP.

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su se dogovorili da rasporede snage svojih vojski duž gotovo cijele sjeveroistočne sirijske granice i time popune prazninu stvorenu naglim povlačenjem američkih snaga koje je naložio Tramp.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage u Siriji prešle Eufrat u pravcu granice sa Turskom u skladu sa rusko-turskim dogovorom o povlačenju kurdskih snaga.

Kako je navelo Minsitarstvo, ruska vojna policija će pomoći da se kurdski borci razoružaju u pojasu dubine oko 30 kilometara duž tursko-sirijske granice. Po tursko-ruskom dogovoru tom zonom će patroliarati ruske i turske snage.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve