Bivši britanski premijer Toni Bler smatra da je Velika Britanija u “opasnom neredu”, kao i da ni njegova Laburistička stranka ni konzervativci Borisa Džonsona ne zaslužuju pobjedu na izborima 12. decembra.

Toni Bler (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)

“Javnost nije uvjerena da ijedna glavna stranka zaslužuje izbornu pobjedu”, izjavio je Bler novinarima.

Velika Britanija održava izbore tri godine ranije, jer je parlament u “slijepoj ulici” zbog Brexita, nesposoban da se dogovori o tome kako i treba li uopšte napustiti Evropsku uniju, prenosi Reuters.

“Mi smo u neredu”, rekao je Bler koji je bio laburistički premijer između 1997. i 2007. godine.

Bler je ocijenio da su obje velike stranke prodavale fantazije i da, ako su izborne ankete tačne, vjerovatno će Džonsonova stranka dobiti većinu.

On kaže da njegovu stranku sada kontroliše “marksističko-lenjinističko krilo” i da je njihov vođa Džeremi Korbin obećao revoluciju.

“Problem s revolucijom nikad nije kako će početi, nego kako će završiti. Problem s revolucijama jeste i u tome što uvijek završe loše”, rekao je Bler.

Kako se navodi, glasanje 12. decembra biće težak izbor između “socijalističke” države pod laburistima, koji nude drugi referendum o napuštanju EU, ili slobodnog tržišta konzervativaca koji bi da se Brexit desi do kraja januara.

Komentari

avatar