Petak, 31 Marta, 2023
Rubrika:

Tijelo indijskog kralja kafe pronađeno u rijeci

U pismu koje je Siddhartha navodno napisao i uputio Odboru kompanije i zaposlenima, kaže se da je "odustao", optužujući neimenovanog partnera iz privatnog sektora da ga je pritiskao na otkup akcija, kao i poreske vlasti za "uznemiravanje" i odluke koje su prouzrokovale pad likvidnosti njegove firme

Dva dana poslije njegovog nestanka, vlasti u južnoj Indiji pronašle su danas tijelo indijskog kralja kafe V. G. Siddharthe, koje je plutalo u rijeci, prenio je Reuters.

V. G. Siddharthe

Nestanak Siddharthe izazvao je pad akcija njegove firme “Coffee Day Enterprises” za 20 posto i spustio vrijednost kompanije na najniži nivo.

U pismu koje je Siddhartha navodno napisao i uputio Odboru kompanije i zaposlenima, kaže se da je “odustao”, optužujući neimenovanog partnera iz privatnog sektora da ga je pritiskao na otkup akcija, kao i poreske vlasti za “uznemiravanje” i odluke koje su prouzrokovale pad likvidnosti njegove firme.

Siddhartha u pismu takođe pominje skrivene transakcije, kojih čak ni revizori i viši rukovodioci nisu bili svjesni.

Iako autentičnost pisma još nije potvrđena, kompanija je saopštila da se upoznala sa njegovim sadržajem i da će sve detaljno istražiti.

Siddhartha je u ponedjeljak putovao u Mangaluru, lučki grad 350 km od indijskog tehnološkog centra Bangalora, kada je od svog vozača tražio da ga sačeka na mostu, dok se prošeta, saopštila je policija.

Kada se nije vratio, vozač je obavijestio policiju.

“Pronašli smo tijelo na oko pola kilometra od mora”, rekao je lokalni ribar koji je pomogao u pronalaženju Siddharthinog tijela. Vlasti su odbile da kažu da li tretiraju njegovu smrt kao samoubistvo.

Siddhartha (59) je bio poznat po tome što je kulturu kafića prenio u Indiju, koja uglavnom voli čaj, a također i kao jedan od prvih investitora rizičnog kapitala u zemlji.

Siddhartha, porijeklom iz porodice koja uzgaja kafu, otvorio je svoj prvi kafić 1996. godine, više od decenije prije nego što je svetski gigant kafe Starbucks počeo da ulazi u Indiju. Njegov lanac kafića ima više od 1.600 lokala koji opslužuju rastuću srednju klasu.

Nedavno se suočio sa neisplaćenim dugom, konkurencijom modernijih rivala i kontrolom poreskih vlasti zbog neplaćenih poreza. Njegova porodica i njihove holding kompanije založili su, ili uložili, blizu 75,7 posto svog kapitala na razne pozajmice.

Godišnji izvještaj njegove najveće kompanije 2018. godinu pokazuje da je Siddhartha lično garantovao većinu pozajmica, a u pismu, koje je navodno ostavio, nalazi se spisak imovine kompanije čija vrijednost prevazilazi njene dugove, i navodi da bi to moglo da bude iskorišteno za pokrivanje svih dugova.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve