Tajland: Na izborima vodi vladajuća partija

Kako pokazuju rezultati izborne komisije, na osnovu 89 odsto prebrojanih glasova vladajuća Narodna partija osvojila je sedam miliona glasova

Na prvim opštim izborima održanim na Tajlandu od državnog udara 2014. godine u vođstvu je vladajuća Narodna partija (Palan Pračarat) koja ima podršku vojske.

Foto: Kate Mayberry/Al Jazeera

Kako pokazuju rezultati izborne komisije, na osnovu 89 odsto prebrojanih glasova vladajuća Narodna partija osvojila je sedam miliona glasova, a opoziciona Paj Taj partija, koja je bila na vlasti prije državnog udara, 6,6 miliona glasova, prenosi AP.

Rezultati ukazuju da vođa kupa i premijer Prajut Čan Oča ima šansu da ostane na vlasti ako bi formirao koalicionu vladu.

Oko 50 miliona ljudi ima pravo glasa na izborima za 500 članova Predstavničkog doma.

Tajland je pod direktnom vojnom vladavinom od državnog udara 2014. godine kada je tadašnji vojni komandant i aktuelni premijer Prajut Čan Oča svrgnuo vladu povezanu sa bivšim premijerom Taksinom Šinavatrom.

Taksin Šinavatra je svrgnut državnim udarom 2001. godine i u egzilu je da bi izbjegao zatvorsku kaznu, a od 2001. godine partije povezane sa njim su pobjeđivale na svim izborima.

Komentari

avatar