Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Tadžikistan zabranio nošenje hidžaba

Hidžab se ovim zakonom zabranjuje jer se smatra stranom odjećom, a propis zabranjuje održavanje dječjih proslava za Kurban Bajram i Ramazan.

Predsjednik većinski muslimanskog Tadžikistana Emomali Rahmon potpisao je zakon “O proslavama i ceremonijama” kojim se zabranjuje nošenje hidžaba.

Kao obrazloženje je navedeno da hidžab “nije u duhu ove zemlje”, javljaju mediji.

Hidžab se ovim zakonom zabranjuje jer se smatra stranom odjećom, a propis zabranjuje održavanje dječjih proslava za Kurban Bajram i Ramazan.

Tadžikistan već dugo ima nezvaničnu zabranu nošenja vjerskih obilježja u javnim institucijama, ali novi nacrt zakona je zabranio uvoz, prodaju, nošenje i reklamiranje hidžaba.

Oni koji prekrše novi zakon takođe bi mogli biti kažnjeni visokim kaznama, od 740 dolara za fizičke lica do 5400 dolara za pravna lica.

Posljednjih su godina posebne jedinice radile na sprovođenju zabrane. Policija je takođe često pretresala tržnice kako bi hapsila one koji krše nezvaničnu zabranu.

Tadžikistan je takođe ranije zabranio duge brade i prisilio mnoge muškarce da briju svoju protiv svoje volje.

Krajem prošle godine Komisija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu vjersku slobodu objavila je izvještaj o Tadžikistanu.

“Kao dio napora da održi potpunu, autoritarnu kontrolu nad svim segmentima društva, vlada Tadžikistana čini sistematska, stalna i nečuvena kršenja vjerskih sloboda Tadžikistanska vlada postavila je nepotrebna ograničenja na sve aspekte vjerske prakse, uključujući molitvu, slavlja, obrazovanje i rituale”, navodi se u izvještaju.

Godine 2022. vlasti su privremeno zatvorile sve islamske knjižare u glavnom gradu zbog ‘kršenja zakona o vjeri’.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve