Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izmienila je danas svoju procjenu prijetnje vezane za novi oblik korona virusa u Kini na međunarodnom nivou, ocijenivši da je “visoka” a ne više “umjerena” kako je do sada pisalo, zbog, kako je navedeno “greške u formulaciji”.

Logo

SZO je do sada pisala da je rizik od virusa “jako visok u Kini, visok na regionalnom nivou i umeren na međunarodnom nivou”.

“Radilo se o grešci u formulaciji i mi smo je ispravili”, rekao je za Frans pres portparol organizacije čije sjedište je u Ženevi.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus došao je danas u Kinu da se sastane sa državnim zvaničnicima i zdravstvenim stručnjacima koji pokušavaju da zaustave širenje ; virusa od koga je do sada u Kini umrla 81 osoba a 2.750 je zaraženo, prenosi AP.

On je rekao da ta zdravstvena agencija UN želi da razume najnoviji razvoj događaja i pojača partnerstvo sa Kinom u pružanju dalje zaštite protiv epidemije.

Prošle nedjelje SZO je odlučila da ne proglasi globalno zdravstveno vanredno stanje navodeći da je Kina preduzela vrlo snažne mjere uključujući izolaciju velikih gradova gdje živi oko 50 miliona ljudi koje će, kako se nadaju, biti efikasni u zaustavljanju virusa.

Tedros je rekao da neće oklijevati da ponovo sazove vanredni odbor SZO da procijeni situaciju ukoliko se stanje u Kini promijeni.

Komentari

avatar