Svijet se neće vratiti u “doglednoj budućnosti u nekadašnju normalu”, ocijenjeno je danas u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), dan nakon rekordnih 230.000 novih slučajeva korona virusa u svijetu.

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

“Virus ostaje javni neprijatelj broj jedan, ali postupci brojnih vlada i ljudi to ne odražavaju”, rekao je medijima generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, koji je ocijenio da “previše zemalja ide u pogrešnom pravcu”.

On zato smatra da “neće biti povratka u nekadašnju normalu u doglednoj budućnosti”.

Dok su brojne zemlje, posebno u Evropi i Aziji, stavile epidemiju pod kontrolu, kako je ukazao, kod previše drugih zemalja se vidi kretanje virusa u pogrešnom pravcu.

Tedros je kritikovao političke lidere zbog različitih poruka o epidemiji koje štete povjerenju, ali nije naveo nijedno ime.

On je pozvao zemlje da usvoje sveobuhvatnu strategiju za suzbijanje velikog broja zaraženih u brojnim zemljama, napominjući da otprilike polovina svih novih slučajeva sada dolazi iz Amerike.

Tedros je rekao da je napravljena mapa puta pandemije i da nikada nije kasno da se kontroliše njeno širenje, čak i na mjestima sa eksplozivnom transmisijom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve