Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije negirali su da su previše pažnje posvetili Kini i rekli da ne treba prekidati finansiranje ove organizacije tokom akutne faze pandemije, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp najavio da će staviti na čekanje finansiranje ove agencije.

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Američki doprinosi za SZO prošle godine bili su veći od 400 miliona dolara.

“Još smo u akutnoj fazi pandemije i sada nije vrijeme za uskraćivanje sredstava”, rekao je regionalni direktor SZO za Evropu doktor Hans Kluge tokom virtuelne konferencije za medije.

Savjetnik generalnog direktora SZO doktor Brus Ajlvord takođe je stao u odbranu odnosa agencije sa Kinom, navodeći da je njihov posao sa vlastima u Pekingu bitan kako bi se shvatila epidemija koja je krenula iz Vuhana.

On je podsjetio da SZO na sličan način sarađuje sa svim zemljama koje su teško pogođene pandemijom, poput Španije, i da to nije ni kakav način povezano samo sa Kinom.

Američki predsjednik ranije je oštro kritikovao SZO, rekavši da je organizacija posvetila previše pažnje Kini i da je davala loše savjete tokom pandemije koronavirusa, te da će na čekanje staviti finansiranje ove agencije.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments