Utorak, 26 Oktobra, 2021
Rubrika:

Svjetski lideri obećali nekoliko milijardi za vakcinu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je cilj da se prikupi 7,5 milijardi eura, što bi predstavljalo početak pomoći za pronalaženje vakcine ostale alate za borbu protiv virusa

Svjetski lideri danas su na međunarodnoj onlajn konferenciji “Koronavirus globalni odgovor” (Coronavirus Globale Response) o pandemiji koronavirusa obećali donaciju od nekoliko milijardi eura za pomoć istraživanjima za pronalazak vakcine, ali su naveli da je to samo početak napora u daljoj borbi protiv pandemije.

Ilustracija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je cilj da se prikupi 7,5 milijardi eura, što bi predstavljalo početak pomoći za pronalaženje vakcine ostale alate za borbu protiv virusa.

“Da bismo došli do svih, svuda, vjerovatno nam treba pet puta veći iznos”, rekao je on.

Na donatorskoj konferenciji danas je obećano nešto više od 5,4 milijarde eura, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins zvanično je registrovano oko 3,5 miliona slučajeva zaraze i više od 247.000 umrlih od COVID19.

Međutim zbog niske stope testiranja i vođenja statistike samo umrlih u bolnicama, pretpostavlja se da su brojevi mnogo veći.

Ove nedjelje širom Evrope počelo je ublažavanje mjera koje su uvedene za sprečavanje širenja zaraze, uz oprez da ne dođe do drugog talasa zaraze.

Međutim, život će potpuno moći da se vrati u normalu tek kada bude otkrivena vakcina.

“Realnost je da ćemo morati da naučimo da živimo s virusom sve dok i ako ne razvijemo vakcinu”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i najavila da će izvršna vlast EU izdvojiti milijardu eura, ali da će biti potrebno mnogo više “za ovaj maraton”.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je takođe upozorio da je “trka sa vremenom u toku”, a u ime Francuske obećao je donaciju 500 miliona eura.

Pored mnogih evropskih lidera, razgovoru su prisustvovali šefovi država i vlada Australije, Kanade, Izraela, Japana, Jordana, Južne Afrike i Turske, kao i kineski ambasador za EU.

SAD i Rusija nijesu prisustvovale.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da “trka za otkrivanje vakcine protiv ovog virusa nije takmičenje među državama, već najhitnije zajedničko nastojanje”.

Među većim donatorima, Japan je obećao više od 800 miliona dolara, dok je Njemačka ponudila 525 miliona eura. Italija i Španija, koje su među najpogođenijima u Evropi, ponudile su po više od 100 miliona eura. Holandija i Izrael su obećale 192 miliona eura, odnosno 60 miliona dolara.

Oko 100 istraživačkih grupa sprovodi istraživanja za pronalazak vakcine.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

IzvorBeta

Najnovije

Pantić: Licemjerno je to što radi EU podržavajući Vučića, Dodika, Plenkovića…

Legendarni jugoslovenski sportski komentator Milojko Pantić  komentarisao je stanje u regionu. Gospodine Pantiću, kako bi u jednoj riječi opisali sportsku scenu stare Jugoslavije? Sportska scena bivše...

Milatović odgovorio Markoviću: Gde ja stadoh-ti ćeš poći, što ja počeh -ti produži, još...

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović odgovorio je poslaniku Demokratske partije socijalista Dušku Markoviću koji je kazao da pozdravlja ispravni put na koji se vratio ministar - a...

Spajić namješta po dubini: Rubežić umjesto Petričevićke u Upravi prihoda i carina?

Prema informacijama Standarda, Vlada već ima novo ime za, sada već vruću fotelju, direktora Uprave prihoda i carina. Riječ je o Srđanu Rubežiću, načelniku...

Damjanović: Ministarka Srzentić zarad interesa SPC želi da uguši slobodu govora

MInistarka javne uprave digitalnog društva i medija Tamara Srzentić pozivom koji je uputila AEM-u da reaguje povodom sadržaja u Dnevniku Gradstke televizije je klasičan...

Prvi potez novoimenovane načelnice: Ukinut prijem stranaka u cetinjskom katastru

U Područnoj jedinici Cetinje Uprave za katastar i državnu imovinu ukinut je rad sa strankama koji je do skoro bio organizovan za prijem kod...

Najčitanije

Povezano

U Kliničkom centru životno ugroženo 53 pacijenta

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 119 pacijenata sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, životno je ugroženo 53 pacijenta.

Koronavirus: Preminulo šest osoba, još 370 novooboljelih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana...

U Kliničkom životno ugroženo 59 COVID pacijenata

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 132 pacijenata sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove, 59 je životno ugroženo.

Skupština će nastaviti da ulaže napore u cilju daljeg jačanja principa otvorenosti

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić učestvovao je na sastanku generalniih sekretara parlamenata država članica Savjeta Evrope, koji je održan 22. oktobra u...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve