Švedska vlada neće preporučivati vakcinu protiv koronavirusa mlađima od 18 godina.

Djeca virus prenose na ograničeni način tako da im vakcina nije potrebna, smatraju švedski eksperti.

S druge strane, zdravstvene vlasti Švedske preporučuju vakcinu odraslim osobama, posebno onima koje su osjetljiva grupa i starijima, prenosi Si-En-En.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel objasnio je da Švedska funkcioniše po principu dobrovoljne vakcine, a tako je bilo i za vrijeme prošlih pandemija kada je vakcinisan veliki broj ljudi.

“Vjerovatno samo imali najveći procenat vakcinisanih na svijetu. Na početku neće biti najrelevantnije vakcinisati djecu, nego one koji su rizična grupa – starije i one koji sa njima rade”, rekao je Tegnel.

Inače, švedska strategija imuniteta krda u borbi protiv koronavirusa, koju je većina svjetskih stručnjaka kritikovala, odnedavno bilježi sve bolje rezultate. U isto vrijeme, druge evropske zemlje spremaju se za drugi talas infekcije.

Iako je imunitet stanovništva i dalje ispod klasičnog nivoa od 60 odsto, to će možda biti dovoljno za efikasno zaustavljanje epidemije kovida 19 u Švedskoj, sugeriše jedan od najistaknutijih danskih epidemiologa.

“Postoje indicije da su Šveđani stekli nivo imuniteta na bolest, što je zajedno sa ostalim mjerama dovoljno da bolest ne ostaje”, rekao je za list Politiken profesor biokompleksnosti na Institutu Nils Bor u Kopenhagenu Kim Snepen.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve