Švedska je zaprijetila da će zatvoriti kafiće i restorane koji se ne pridržavaju preporuke zdravstvenih vlasti o fizičkom distanciranju.

Foto: Anders Wiklund/TT via AP

“Vidimo zabrinjavajuće izvještaje o prepunim baštama kafića i restorana. Dozvolite mi da budem krajnje jasan. Ne želim da vidim prenatrpane bašte restorana u Stokholmu ili bilo gdje drugde”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mikael Damberg na konferenciji za novinare.

Vlada je juče zatražila od 290 lokalnih samouprava da izvještavaju o tome kako restorani i kafići primjenjuju preporuke Agencije za javno zdravlje.

“Ove smjernice se moraju poštovati, u suprotnom će lokali biti zatvoreni”, rekao je Damberg.

Ranije ove nedjelje švedski premijer Stefan Lofven rekao je da “nije broj sunčanih sati ili temperatura ta koja odlučuje da li da slušamo savjete vlasti ili ne”.

“Ne mislite ni na trenutak da smo još prošli kroz ovu krizu”, rekao je na konferenciji za novinare.

Švedska se odlučila za relativno liberalnu politiku borbe protiv pandemije korona virusa, pa su umjesto restriktivnih mjera, kafići i restorani ostali otvoreni, kao i škole.

Za mnoge stručnjake, ali i građane Švedske, ovakav pristup je kontorverzan, a Švedska najavljuje da se vrhunac epidemije očekuje u julu.

Do sada je u ovoj zemlji potvrđeno oko 17 hiljada slučajeva virusa, dok je umrlo nešto više od dvije hiljade ljudi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve