Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Sve optužbe protiv Donalda Trampa

Tramp je u subotu pozvao svoje pristalice na proteste protiv njegovog mogućeg hapšenja, koje bi se, kako je rekao, moglo dogoditi za nekoliko dana

Bivši američki predsjednik Donald Tramp rekao je da očekuje da će se suočiti sa optužbama za krivična djela u istrazi u Njujorku o navodnoj tajnoj isplati zvijezdi filma za odrasle uoči predsjedničkih izbora 2016, piše Al Jazeera.

Tramp je u subotu pozvao svoje pristalice na proteste protiv njegovog mogućeg hapšenja, koje bi se, kako je rekao, moglo dogoditi za nekoliko dana.

Istraga je fokusirana na isplatu 130.000 dolara, sumu koju je Majkl Koen, Trampov bivši lični advokat uručio Stormi Danijels u posljednjim danima kampanje bivšeg predsjednika 2016. godine.

Tramp, koji je potencijalne optužbe odbacio i nazvao ih politički motivisanim, te se oštro obrušio na njujoršku tužiteljku zaduženu za istragu, pozicionirao se kao vodeći republikanski kandidat za predsjedničke izbore 2024. godine.

Evo pregleda nekih od istraga i tužbi s kojima se Tramp suočava.

Navodna zloupotreba

Ministarstvo pravde SAD-a istražuje bivšeg republikanskog predsjednika zbog njegovog navodnog lošeg rukovanja povjerljivom dokumentacijom.

U avgustu su agenti FBI-ja zaplijenili gomilu dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi. Neki su nosili oznaku “strogo povjerljivo”, a prikupljeni su i dokumenti s oznakama “klasifikovano”, iako su neki bili prazni.

Tramp je negirao bilo kakvu krivicu. Od pretresa, njegov pravni tim je pokušao blokirati ministarstvo pravde u pregledu dosijea, rekavši da sadrže materijal zaštićen od nadzora vlade zbog povjerljivosti odnosa advokat-klijent ili zbog izvršne vlasti.

Proces je u toku.

Napad 6. januara

U decembru 2022. kongresno vijeće koje istražuje napad Trampovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021. pozvalo je američko ministarstvo pravde da podigne krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika.

Preporučene optužbe bile su podsticanje ili pomaganje pobune, ometanje službenog postupka, zavjera za prevaru i urota da se da lažna izjava saveznoj vladi.

“Odbor vjeruje da postoji više nego dovoljno dokaza za krivično gonjenje predsjednika Trampa za pomaganje onima na Kapitolu koji su učestvovali u nasilnom napadu na SAD”, rekao je tada kongresmen Džejmi Raskin.

Nekoliko sedmica ranije, američki državni tužilac Merik Garland najavio je imenovanje tužioca Džeka Smita za posebnog tužioca u istrazi o tome je li se “bilo koja osoba ili entitet nezakonito miješao u prenos vlasti nakon predsjedničkih izbora 2020.”.

Garland je naglasio da će posebni tužilac “donositi nezvisnu tužiteljsku procjenu kako bi odlučio treba li podignuti optužnicu”.

Proces, koji je Tramp odbacio kao politički motiviran, je u toku.

Lažni izgovor

Demokrate su na saslušanju odbora 6. januara u junu rekli da je Tramp, republikanac, prikupio oko 250 miliona dolara od pristalica da bi pred sudom iznio lažne tvrdnje da je pobijedio na izborima, ali je velik dio novca usmjerio negdje drugo.

To povećava mogućnost da bi mogao biti optužen za dobijanje novca na “lažne izgovore”, rekli su pravni stručnjaci.

Uticaj na izbore u Džordžiji

U maju 2022. formirana je posebna velika porota kako bi razmotrila dokaze u istrazi tužioca iz Džordžije o Trampovim navodnim nastojanjima da utiče na izborne rezultate u toj saveznoj državi državi 2020. godine.

Istraga se dijelom fokusira na telefonski poziv koji je Tramp uputio državnom sekretaru Džordžije republikancu Bredu Rafenspergeru, 2. januara 2021.

Tramp je od Rafenspergera zatražio da “pronađe” glasove potrebne da se spriječi Trampov izborni poraz, prema snimku koji je procurio do Washington Posta.

Pravni stručnjaci kažu da je Tramp možda prekršio najmanje tri krivična izborna zakona Džordžije – urota za počinjenje izborne prevare, krivično nagovaranje na izborne prevare i namjerno miješanje u obavljanje izbornih dužnosti.

Tramp bi mogao tvrditi da se zalagao za slobodu govora i da nije namjeravao uticati na izbore.

U februaru 2023. sudija iz Georgije naredio je djelimično objavljivanje izvještaja velike porote o svojoj istrazi, koji je bio zapečaćen jer je njegovo postojanje otkriveno u januaru.

Prema objavljenim isječcima, posebna velika porota rekla je da su jedan ili više svjedoka koji su svjedočili tokom istrage možda lagali. Iako nije identifikovala svjedoke optužene za laganje pod zakletvom, porota je preporučila okružnom tužiocu Džordžije da podigne optužnicu za zločine “za koje su dokazi uvjerljivi”.

Krediti i porezni računi

Alvin Brag, okružni tužilac Menhetna, sprovodi kriminalističku istragu o tome je li Trampova porodična kompanija za nekretnine lažno prikazala vrijednosti svojih nekretnina kako bi osigurala povoljne bankovne zajmove i niže porezne uplate.

Dvojica vrhunskih advokata koja su vodila istragu podnijela su ostavke u februru 2022, dovodeći u pitanje budućnost istrage, ali Bragov kabinet je rekao da se istraga nastavlja.

Tramp je negirao krivicu i rekao da je istraga politički motivisana.

Brag je demokrata.

Slučaj Stormi Danijels

U objavi na društvenim mrežama od 18. marta, Tramp je rekao da očekuje da će biti uhapšen 21. marta u vezi s njujorškom istragom o navodnom tajnom plaćanju novca Danijels, čije je pravo ime Stefani Kliford.

Danijels tvrdi da je imala seksualne odnose sa Trampom, koji je oženjen, što bivši predsjednik poriče.

Trump je porekao da je plaćanje Danijels bilo povezano s kampanjom, rekavši da je sporazum s njom “iskorišćen kako bi se zaustavile njene lažne i iznuđivačke optužbe o aferi”.

Ove sedmice Tramp je takođe kritikovao Koena, svog bivšeg advokata i ključnog svjedoka u istrazi u Njujorku, kao “osuđenog lažova, zločinca i robijaša”. Koen je 2018. osuđen na tri godine zatvora zbog isplata Danijels i još jednoj ženi, kao i zbog laganja Kongresu.

Ako Tramp bude optužen u ovom slučaju, postao bi prvi bivši američki predsjednik koji se suočio sa krivičnim progonom.

‘Brojne prevare’ u Njujorku

Tramp je tužen u državi Njujork zbog optužbi da je nezakonito preuveličao svoju neto imovinu kako bi dobio povoljne kredite, porezne olakšice i druge pogodnosti.

U tužbi koju je 21. septembra 2022. podnijela državna tužiteljica Njujorka Letitia Džejms, optuženicima su imenovani Trampova organizacija i najstarija djeca bivšeg predsjednika, Donald Tramp Jr, Erik Tramp i Ivanka Tramp.

“Danas sam podnio tužbu protiv Donalda Trampa zbog učestvovanja u godinama finansijske prevare kako bi obogatio sebe, svoju porodicu i Trampovu organizaciju”, rekao je Džejms, čiji je kabinet proveo više od tri godine istražujući lažne ili pogrešne procjene imovine Trampove organizacije .

Trampova organizacija se optužuje da je učestvovala  u “brojnim radnjama prevare i lažnog predstavljanja” u pripremi Trampovih godišnjih izvještaja o finansijskom stanju od 2011. do 2021. godine.

Džejms, državna tužiteljica, takođe je rekla da je proslijedila navode o krivičnim djelima saveznim tužiocima na Menhetnu i Poreznoj upravi (IRS).

Advokat bivšeg predsjednika odbacio je tužbu jer “nije fokusirana niti na činjenice, niti na zakon – već je isključivo usmjerena na promociju političkog programa glavnog državnog tužioca” i obećao je boriti se protiv toga na sudu.

“Uvjereni smo da naš pravosudni sistem neće podnijeti ovu neprovjerenu zloupotrebu ovlasti i radujemo se odbrani našeg klijenta od svake pojedinačne neutemeljene tvrdnje državnog tužioca”, rekla je Trampova advokatica Alina Haba.

Tužba spisateljice za klevetu

Džin Karol, spisateljica koja je optužila Trampa za silovanje, u novembru 2022. je podnijela drugu tužbu protiv njega, nekoliko minuta nakon što je na snagu stupio novi zakon države Njujork koji dopušta žrtvama seksualnog nasilja tužbu za napade koji su se dogodili prije nekoliko decenija.

Tramp je poricao da je silovao Kerol ili da ju je poznavao u vrijeme navodnog napada 1990-ih u robnoj kući u Njujorku i rekao da ona “nije moj tip”.

Njegovo prvo poricanje u junu 2019. podstaklo je da pet mjeseci kasnije podnese tužbu za klevetu, ali ta je tužba zapela pred žalbenim sudovima, dok sudije ne odluče je li Tramp zaštićen od pravnih tužbi za komentare koje je davao dok je bio predsjednik.

Ponovio je demanti u objavi od 12. oktobra na svom računu na Truth Socialu, nazivajući tvrdnju Kerol “prevarom” i “laži”, što je dovelo do nove tužbe za klevetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve