Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Švajcarski mediji: Ruski patrijarh Kiril radio za KGB

Prema tvrdnjama švajcarskih listova ''Le Matin Dimanche'' i ''Sonntagszeitung'', dosije koji ima federalna policija o čovjeku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio dio obavještajne službe KGB u vrijeme Sovjetskog Saveza

Patrijarh ruske pravoslavne crkve Kiril, koji snažno podržava predsjednika Vladimira Putina, radio je za sovjetske obavještajne službe dok je živio u Švajcarskoj sedamdesetih godina, objavili su švajcarski mediji, pozivajući se na arhive sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Prema tvrdnjama švajcarskih listova „Le Matin Dimanche“ i „Sonntagszeitung“, dosije koji ima federalna policija o čovjeku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio dio obavještajne službe KGB u vrijeme Sovjetskog Saveza, objavio je France 24.

Ta dva medija su, kako se navodi, uspjela da pregledaju Kirilov dosije u švajcarskom saveznom arhivu, navodi agencija AFP.

Početkom sedamdesetih, patrijarh Kiril, koji vatreno podržava rusku invaziju na Ukrajinu, živio je u Ženevi, kao predstavnik Moskovske patrijaršije u Svjetskom savetu crkava (WCC).

Misija današnjeg patrijarha ruske crkve Kirila, koga je KGB infiltrirao pod kodnim imenom „Mihajlov“, bila je da utiče na rad WCC.

Ruska pravoslavna crkva je odbila da komentariše Kirilovu špijunsku aktivnost u Ženevi, dok je WCC tvrdio da nema informacija o tom slučaju, navodi AFP, pozivajući se na pisanje švajcarskih medija.

Arhive su, prema tvrdnjama dva švajcarska lista, pokazale da je cilj tadašnjeg SSSR bio da podstakne Svjetski savjet crkava da osudi Sjedinjene Države i njihove saveznike i da ublaži kritike nedostatka vjerskih sloboda u Sovjetskom Savezu.

Patrijarhov nećak Mihail Gundjajev, koji trenutno predstavlja Rusku crkvu u WCC u Ženevi, međutim, insistirao je u izjavi za „Le Matin Dimanche“ da njegov ujak „nije bio agent, iako je bio podvrgnut “strogoj kontroli” KGB“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve