Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Sud oslobodio Berluskonija optužbi za podmićivanje

Italijanski sud je bivšeg premijera Silvija Berluskonija oslobodio optužbi za podmićivanje svjedoka u slučaju maloljetničke prostitucije iz 2013, nekoliko nedjelja nakon što je politički veteran ponovno izabran u italijanski parlament

Italijanski sud je bivšeg premijera Silvija Berluskonija oslobodio optužbi za podmićivanje svjedoka u slučaju maloljetničke prostitucije iz 2013, nekoliko nedjelja nakon što je politički veteran ponovno izabran u italijanski parlament.

Berluskoni je optužen da je navodno platio italijanskom pjevaču Marijanu Apičeli 157.000 eura kako bi lagao na drugom suđenju na kojem se bivšem premijeru sudilo zbog optužbi da je 17-godišnjoj marokanskoj plesačici u noćnom klubu dao novac u zamjenu za seksualne usluge.

Berluskoni, vođa desničarske stranke Forca Italija (Napred Italija) koja podržava novu vladu premijerke Đorđe Meloni, i u tom je slučaju oslobođen optužbi.

Apičela je kao pjevač bio redovni gost Berluskonijevih „bunga bunga“ seks zabava, koje su izazvale skandal koji je doprinio političkom padu medijskog magnata 2011. i pad njegove četvrte vlade.

Suđenje u Rimu jedno je od tri povezana slučaja koji se odvijaju u različitim gradovima zbog teritorijalnih nadležnosti.

U posebnom slučaju koje i dalje traje na sudu u Milanu, Berluskoni je optužen da je podmitio 24 svedoka, uglavnom mlade goste na svojim večernjim zabavama. Tužitelji su u maju zatražili da mu se odredi zatvorska kazna u trajanju u šest godina. Berluskoni poriče optužbe, a očekuje se da presuda neće biti donijeta prije januara 2023.

Sud u Sijeni je prošle godine oslobodio Berluskonija optužbi da je navodno podmitio svjedoka koji je prisustvovao njegovim zabavama. Tužitelji su se žalili na presudu, ali još uvijek nije određen datum novog suđenja.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve