Dva stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) provešće naredna dva dana u Pekingu kako bi postavili temelje za veće istraživanje o porijeklu korona virusa.

Ilustracija (foto: Beta/AP)

Jedan zdravstveni stručnjak za životinje i jedan epidemiolog će tokom posjete Pekingu sjutra i prekosjutra raditi na utvrđivanju “obima i zadataka” za buduću misiju čiji je cilj da sazna kako se virus prenosi sa životinja na ljude, saopštila je danas organizacija.

Naučnici vjeruju da je virus možda nastao u slijepim miševima i da je zatim prenošen preko drugog sisara, prije nego što je krajem prošle godine prenesen ljudima na pijaci sveže hrane u kineskom gradu Vuhanu.

U nastojanju da blokira buduće pandemije Kina je zaustavila trgovinu divljači i zatvorila neka tržišta, dok je primjenjivala stroge mjere suzbijanja virusa koje su spriječile pojavu lokalnih infekcija.

Misija SZO je politički osjetljiva, a njen glavni finansijer SAD kritikovao ju je da je pogrešno postupila na početku izbijanja i da je pristrasna prema Kini.

Na skupštini SZO više od 120 država je zatražilo istragu o porijeklu virusa, a Kina je insistirala da se istraga vodi kad se pandemija stavi pod kontrolu.

Posljednja misija o korona virusu Svjetske zdravstvene organizacije bila je u februaru kada je vođa tima pohvalio napore Kine u suzbijanju virusa i razmjeni informacija.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve