Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je večeras Rusiju da poštuje obaveze i sarađuje u nadgledanju svojih vojnih aktivnosti u cilju spasavanja međunarodnog sporazuma “Otvoreno nebo” (Treaty of Open Skies) iz kojeg SAD prijete da će se povući.

Jens Stoltenberg (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

“Povratak Rusije poštovanju sporazuma predstavlja najbolji način očuvanja prednosti tog dogovora”, rekao je Stoltenberg poslije hitnog video sastanka ambasadora zemalja članica NATO-a.

Sporazum koji je 2002. godine stupio na snagu primorava SAD i Rusiju da poštuju kontrolu svojih vojnih aktivnosti i strateških instalacija. Sporazum omogućava izviđačke letove nenaoružanih letjelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice što je prvobitno trebalo da ojača povjerenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

Stoltenberg tokom sastanka nije pomenuo deklaraciju koju je danas potpisalo deset evropskih zemalja. Te zemlje izražavaju žaljenje i zabrinutost zbog američke najave o povlačenju iz sporazuma.

Američko povlačenje iz sporazuma bi trebalo da stupi na snagu za šest mjeseci, ali je Vašington saopštio da je spreman da ponovo razmotri odluku ako Rusija u potpunosti poštuje dogovor.

“Čvrsto smo opredijeljeni očuvanju kontrole naoružanja, razoružanja i efikasnog neširenja oružja na međunarodnom nivou”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, Rusija već nekoliko godina uvodi ograničenja nadlijetanja, što nije u skladu sa sporazumom. Ograničenja se posebno odnose na nadlijetanje Kalinjingrada i područja u blizini granice sa Gruzijom.

“Ruska selektivna primjena obaveza sporazuma dovela je do podrivanja tog važnog dogovora o bezbjednosti i stabilnosti evrnoatlantskog regiona”, dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, NATO ostaje otvoren za dijalog u okviru Savjeta NATO-Rusija.

Sporazum “Otvoreno nebo” povezuje 35 zemalja. Svaka zemlja potpisnica u obavezi je da dozvoli posmatračke letove nad svojom teritorijom a može takve letove da sprovodi nad drugim zemljama takođe potpisnicama sporazuma.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve