Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Stoltenberg: Otvaramo novo poglavlje u transatlantskim odnosima

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a potvrdili su danas posvećenost da se brane od spoljašnjeg napada i naglasili snagu odnosa između Sjeverne Amerike i Evrope, poslije četiri godine sumnje i zabrinutosti nekih saveznika za vrijeme administracije bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a potvrdili su danas posvećenost da se brane od spoljašnjeg napada i naglasili snagu odnosa između Sjeverne Amerike i Evrope, poslije četiri godine sumnje i zabrinutosti nekih saveznika za vrijeme administracije bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

“Sada otvaramo novo poglavlje u našim transatlantskim odnosima”, izjavio je novinarima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na početku dvodnevnog ministarskog sastanka.

Stoltenberg je zahvalio predsjedniku SAD Džozefu Bajdenu na tome što se obavezao da će “obnoviti snagu saveza”.

“Sastajemo se u Briselu da bismo potvrdili trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Sjeverne Amerike, sa NATO-om u srcu”, naveli su ministri u zajedničkoj izjavi čiji je cilj okretanje nove stranice poslije Trampove ere.

Ministri, među kojima i šef američke diplomatije Entoni Blinken takođe su se obavezali na poštovanje klauzule o kolektivnoj odbrani – član 5 osnivačkog ugovora NATO-a, prema kojem će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na sve njih.

Šefovi diplomatija su naveli da se NATO suočava sa “rastućim prijetnjama i sistemskom konkurencijom” i dodali da “agresivne akcije Rusije predstavljaju prijetnju za evroatlantsku bezbjednost”.

IzvorBeta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve