Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Stoltenberg: Ono što se danas dešava u Evropi može se sjutra desiti u Aziji

Prema njegovim riječima, u Pekingu pomno prate razvoj situacije u Ukrajini i uče lekcije koje mogu uticati na njihove odluke u budućnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da postoje preduslovi za izbijanje sukoba u Aziji po modelu ukrajinskog, optuživši Kinu za militarizaciju i zbližavanje sa Rusijom.

„Ono što se danas dešava u Evropi može se sjutra desiti u Aziji“, rekao je Stoltenberg u Vašingtonu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prenose Agencije.

Prema njegovim riječima, u Pekingu pomno prate razvoj situacije u Ukrajini i uče lekcije koje mogu uticati na njihove odluke u budućnosti.

Stoltenberg je dodao da su saveznici iz NATO „realno zabrinuti“ zbog onoga što se dešava u azijskom regionu, o čemu je bilo riječi na današnjem sastanku u Vašingtonu.

„Kina značajno povećava svoje vojne snage, uključujući nuklearne, bez ikakve transparentnosti. Pokušava da kontroliše Južno kinesko more, prijeti Tajvanu, teži da preuzme kontrolu nad kritičnom infrastrukturom, uključujući i u zemljama NATO, suzbija svoje stanovništvo i gazi ljudska prava“, nabrojao je Stoltenberg.

Ukazao je i da Kina neprestano produbljuje odnose sa Rusijom, što izaziva posebnu zabrinutost NATO.

Stoltenberg boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama uoči sastanka ministara odbrane NATO u Briselu 14. i 15. februara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dragan
08.02.2023-23:34 23:34

Vi Zapadnjaci ste za sve krivi ! Nikad ne dajte nikom da se prejede i ucinite ga ekonomski jaci od vas je svaki onda pobesni – pljacka -okupira druge -sve fabrike i mocna preduzeca ste prebacili sa zapada u KINU zaposlenost kod vas smanjili a kod njih povecali a kod Rusa ste kupovali i gas i naftu i zato vas bog kaznjava -ko je god siromasan ne pada mu na pamet RAT Initi OKUPACIJA DRUGOG !