Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Stoltenberg: NATO je budan i spreman da odbrani svaki pedalj svoje teritorije

Stoltenberg je, govoreći na skupu u organizaciji Aspen instituta Rumunije i njemačkog Maršal fonda, ukazao da je Rumunija snažan i veoma važan saveznik NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas u Bukureštu da je vojna alijansa spremna da odbrani svaki pedalj svoje teritorije.

Stoltenberg je, govoreći na skupu u organizaciji Aspen instituta Rumunije i njemačkog Maršal fonda, ukazao da je Rumunija snažan i veoma važan saveznik NATO.

„To ponavljam svakog dana. Veliki doprinos NATO-u Rumunija daje i time što mi je dala odličnog zamjenika generalnog sekretara“, naglasio je Stoltenberg.

Stoltenberg je najavio da se ministri spoljnih poslova NATO sastaju u Bukureštu u vrijeme kada divlja ruski rat na granicama Rumunije.

„Ovo je kritično vrijeme po našu bezjbednost, ali šaljemo poruku „NATO je tu, budan i spreman da odbrani svaki pedalj svoje teritorije. Kao odgovor na rat u Ukrajini podigli smo spremnost naših trupa. Udvostručili smo naše borbene jedinice sa dvije na osam. Prošle nedjelje NATO je sprovela vježbe u Rumuniji u kojoj su učestvovali avioni iz Španije, Turske, Sad i Francuske. Time smo pokazali kako NATO saveznici sarađuju i da su spremni da odbrane svaki pedalje zemlje, ali i svoj vazdušni prostor“, kazao je.

Rekao je da NATO nije dio konflikta u Ukrajini, ali da pruža podršku toj zemlji.

„To ponavljam svakog dana. Veliki doprinos NATO-u Rumunija daje i time što mi je dala odličnog zamjenika generalnog sekretara“naglasio je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve