Glavni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg pridružio se u utorak međunarodnom protestu zbog kineskog zakona o bezbjednosti Hong Konga, rekavši da Kina narušava autonomiju Hong Konga.

foto Rojters

“Jasno je da Kina ne dijeli naše vrijednosti – demokratiju, slobodu i vladavinu zakona”, rekao je Stoltenberg u govoru tokom virtualnog foruma.

“To vidimo u Hong Kongu, gdje novi zakon o bezbjednosti narušava njegovu autonomiju”, rekao je.

Novi zakon gura Peking u “sudar” s NATO saveznicima, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom, ali i drugim zapadnim vladama.

Evropska unija upozorila je na moguće ozbiljne posljedice za Peking, bez više detalja, javlja Reuters.

Kineski parlament usvojio je u utorak kontroverzni Zakon o nacionalnoj bezbjednosti  za Hong Kong, što je najveća izmjena u nekadašnjoj britanskoj koloniji od njenog povratka pod kinesku upravu prije 23 godine.

Zakon je usmjeren protiv subverzije, terorizma, separatizma i saradnje sa stranim snagama, ali će u suštini onemogućiti proteste i slobodu izražavanja, ocjenjuje BBC. Novi kineski biro u Hong Kongu biće zadužen ne samo za pitanja iz domena nacionalne sigurnosti, već će imati nadležnost i da nadgleda obrazovanje u školama o sigurnosti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve