Petak, 1 Jula, 2022
Rubrika:

Što se događa sa Putinom: Trese mu se ruka, vrti nogama, pravi grimase…

Daily Mail je Putinovo podrhtavanje ruke čak uporedio s snimkom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera s kraja Drugog svjetskog rata, kad je uzalud pokušavao iza leđa sakriti lijevu ruku koja mu se nekontrolisano tresla dok je odlikovao pripadnike Hitlerove omladine koji su branili Berlin u posljednjim danima rata prije kapitulacije

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije dobro, tvrdnja je koja se sve češće javlja u svjetskim medijima. Izdaleka mu se postavljaju razne dijagnoze na temelju snimaka na kojima izgleda loše i ponaša se čudno ili prema nepotvrđenim glasinama o njegovom zdravstvenom stanju koje Kremlj očekivano poriče.

Ovo je u neku ruku nastavak već ustaljenog trenda – sjetimo se da su se na sličan način razne dijagnoze postavljale bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu, uglavnom iz domena psihijatrije i neurologije, a potom je uslijedilo slično dijagnosticiranje stanja Trampovog nasljednika Džoa Bajdena.

Ali jesu li špekulacije o tome da je Putin teško, čak i terminalno bolestan obična naklapanja vođena senzacionalizmom i onim što se na engleskom zove “wishful thinking” (zaključivanje vođeno željom da je zaista tako)? Ili u glasinama ipak ima istine? Evo što smo od početka invazije koju je Putin pokrenuo protiv Ukrajine prije tri mjeseca, pod opravdanjima, mogli vidjeti i čuti na tu temu.

Ruski predsjednik je 21. aprila, na teatralnom sastanku sa svojim odanim ministrom obrane Sergejem Šojguom, izdao naredbu da se otkaže planirani napad na čeličanu Azovstal u Mariupolju, koju su tada još držali ukrajinski branitelji, i da se umjesto toga blokira ovo posljednje ukrajinsko utvrđenje- iz kojeg su branitelji nedavno izašli i predali se – tako da “ni muva ne može proći”.

Grčevito držanje za sto rukom koja mu se trese

Ruske snage očito se nisu držale ove naredbe, nego su nastavile silovito napadati Azovstal. No jednaku pažnju kao Putinove riječi izazvala je njegova pojava. Na snimku se jasno vidjelo da je Putin pogrbljen, utonuo u stolicu i da se grčevito drži za stolić desnom rukom.

Sastanak je trajao dvanaest minuta, a Putin, prema snimku, ni u jednom trenutku nije odvojio desnu ruku od ruba stola. Ni to možda ne bi bilo toliko neobično – moglo bi se, recimo, pripisati očitoj i razumljivoj nervozi ruskog diktatora zbog rata koji ne ide onako kako je očekivao – da se ranije nije pojavio snimak sa sastanka s bjeloruskim predsjednikom i vjerojatno najodanijim saveznikom Aleksandrom Lukašenkom, na kojem se čini da mu se ista ta ruka nekontrolirano trese.

Snimak je lošeg kvaliteta i izgleda kao da je izrezan iz snimka sastanka koju je ruska televizija objavila, ali ne čini se da je montiran. Osim toga, i na službenom snimku susreta upada u oči kako Putin nemirno lupka i vrti nogama.

Ne znamo radi li se o simptomu bolesti, ali ipak valja napomenuti da je takozvani sindrom nemirnih nogu relativno čest neurološki poremećaj koji može biti posljedica Parkinsonove bolesti.

Uspoređenje sa Hitlerovim tremorom

Daily Mail je Putinovo podrhtavanje ruke čak uporedio s snimkom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera s kraja Drugog svjetskog rata, kad je uzalud pokušavao iza leđa sakriti lijevu ruku koja mu se nekontrolisano tresla dok je odlikovao pripadnike Hitlerove omladine koji su branili Berlin u posljednjim danima rata prije kapitulacije.

Naravno, ne možemo znati pati li Putin od iste ili slične bolesti od koje je bolovao Hitler prije nego što se ubio u svom bunkeru.

Daily Mail je prenio objavu tajanstvenog profila na Telegramu po imenu General SVR, koji se, pak, poziva na neimenovani visoki izvor iz Kremlja, u kojoem se navodi da Putin ima rak abdomena, Parkinsonovu bolest i šizoafektivni poremećaj i da uskoro ide na operaciju, koja mu je navodno bila zakazana u aprilu, ali ju je odgodio odlučivši da će je obaviti nakon tradicionalne vojne parade na Dan pobjede.

“Za vrijeme same operacije i dok ne dođe k sebi, što će možda potrajati dva ili tri dana, kontrolu nad zemljom će imati (predsjednik Vijeća sigurnosti i bivši šef FSB-a Nikolaj) Patrušev”, dodao je ovaj anonimni izvor.

Ruski Projekt: Putina prati stručnjak za rak štitne žlijezde

Ruski nezavisni istraživački medij Projekt, koji je zabranjen u toj zemlji pa djeluje iz inostranstva, još je prije skoro dva mjeseca objavio, a Daily Mail prenio, da Putina stalno prati ljeakr specijalizovan za rak štitne žlijezde.

Ovaj ruski hirurg po imenu Jevgenij Selivanov, koji je zaposlen u Moskovskoj centralnoj kliničkoj bolnici, navodno često iz Moskve odlazi u Soči, grad i ljetovalište na Crnom moru gdje se Putin često i rado odlazi odmarati, ali i sastajati se s međunarodnim čelnicima.

A Projekt je objavio dokument koji navodno pokazuje da je Selivanov letio iz Moskve u Soči najmanje 35 puta. Osim toga, Projekt sugeriše da je Putina još 2016. u sanatorijumu liječio neurohirurg Oleg Miškin uz niz drugih specijalista i da je Miškin iduće godine nagrađen orednom Poštovanog doktora Rusije. Kao dodatnu indiciju da Putin ima rak štitne žlijezde, navode da je sam pokazao javni interes za liječenje te vrste karcinoma.

Zabranjeni ruski medij podsjeća da je Putin 2020. posjetio Nacionalni medicinski istraživački centar za endokrinologiju i razgovarao s njegovim direktorom Ivanom Dedovom, inače šefom Putinove najstarije kćeri Marije Voroncove.

Dedov je Putinu govorio o visokoj učestalosti raka štirne žlijezde i novom hormonskom lijeku Tyroginu, koji suzbija metastaze nakon operacije.

“Oporavak u 95% – 98% slučajeva?” pitao ga je očito već upućeni Putin, na što mu je ovaj ljekar odgovorio potvrdno. Prema jednoj od glasina koje kruže, ruski predsjednik prima terapiju steroidima, a njegova vrlo primjetna otečenost lica posljednjih godina nuspojava je te terapije.

Lider koji se slikao go do pasa na konju sad se pokriva dekicom

Mark Galeoti, viši saradnik u britanskom Royal United Service Instituteu i ekspert za Rusiju i međunarodni kriminal, u nedavnoj kolumni za Daily Mail piše da Putinu vrijeme istieče: “U oktobru će imati 70 godina i očito je da nije dobro. Priča se da bi mogao imati Parkinsonovu bolest, rak štitne žlijezde ili rak krvi. Nisam ljekar, ali 25 godina pomno pratim Putina i nešto nije u redu.”

“Bilo je čudno vidjeti ga – čovjeka koji je napravio takav politički kapital od svog crnog pojasa u džudou, hokeju na ledu i jahanju go do pasa – kako sjedi na obilježavanju Dana pobjede nad nacistima u Moskvi 9. maja, okružen s deset tjelohranitelja i s dekom preko koljena. Uz njega su bili 90-godišnji veterani, prsa iskićenih medaljama, koji su udobno sjedili bez deke”, piše Galeoti.

A to nije bio kraj kontroverzi jer je uskoro na društvenim mrežama osvanuo snimak prema kojem se čini da je Putin snimljen u praznoj katedrali prije mise, a da su kadrovi s njim naknadno montirani u prienos mise.

Navodni bivši ruski agent: Putin je operirsan 17. maja

General SVR se opet javio ovog ponedjeljka i ustvrdio da je Putin zaista podvrgnut spomenutoj operaciji “u noći s ponedjeljka 16. maja na utorak 17. maja”, koju su lijekari proglasili “uspješnom” i da je nakon toga bio odsutan iz javnosti od 17. do 19. maja dok se oporavljao.

“Od 17. do 19. maja ‘konzervirani’, unaprijed snimljeni sastanci i poruke objavljivani su u informativnom prostoru, a Putin je za to vrijeme lično obavio dva telefonska razgovora”, dodao je General SVR. Vanjskopolitički list New Lines Magazine tvrdi da se iza profila General SVR – što je inače skraćenica Vanjsko-obavještajne službe Rusije – navodno krije bivši službenik te ruske obavještajne službe.

New Lines je 13. maja objavio veliki članak pod naslovom “Je li Putin bolestan – ili je ideja da mi mislimo da jest?”. Svakako najzanimljiviji element njihove analize je tvrdnja da su u posjedu audiosnimka oligarha bliskog Kremlju koji kaže da je Putin “jako bolestan” i da ima “rak krvi”, iako ne specifikuje tip karcinoma od kojeg navodno boluje ruski predsjednik.

Dotični neimenovani oligarh, čiji identitet New Lines zna, ali nije htio objaviti zbog njegove sigurnosti, tvrdi da je o tome u sjedište ruske sigurnosno-obavještajne agencije FSB (nasljednik sovjetskog KGB-a) poslat “strogo povjerljiv dokument”, baš kao i svim regionalnim ravnateljima FSB-a.

FSB dobio instrukcije da zaustavi širenje ovih glasina

“Dobili su instrukcije da djeluju protiv svih takvih glasina koje bi se mogle raširiti po lokalnim kancelarijama FSB-a. Prema izvoru iz jedne od regionalnih jedinica koji je vidio dokument, ovakva naredba bez presedana imala je suprotan učinak jer sad većina službenika FSB-a vjeruje da Putin zaista boluje od ozbiljne bolesti”, komentisao je za New Lines Christo Grozev, istraživač poznate stranice za forenziku obavještajnih podataka iz otvorenih izvora Bellingcata.

Još jedna indicija koja je potaknula nagađanja o Putinovom zdravlju bila je njegova izolacija od javnosti i često inzistiranje na fizičkom distanciranju ili karanteni za one s kojima se susreće zbog pandemije koronavirusa.

Duga izolacija i ekstremno fizičko distanciranje zbog kovida

Prošle jeseni se Putin, piše Projekt, konačno počeo opet susretati s ljudima u javnosti, ali nakon susreta s paraolimpijkama, iznenada je najavio da mora ići u izolaciju jer je oko njega previše ljudi oboljelih od koronavirusa.

Uprkos uvjeravanju njegovog portparola da se predsjednik izrazio “figurativno”, Putin je sljedeći dan opet otišao u izolaciju i nije se pojavio u javnosti cijeli septembar uprkos parlamentarnim izborima.

“Je li predsjednik tada bio podvrgnut nekakvom medicinskom zahvatu, nije poznato, no nakon toga je počeo komunicirati s ljudima na vrlo velikoj udaljenosti – sjedeći na suprotnim stranama ogromnih stolova”, piše Projekt, koji navodi da je Putin od 2016. nestao iz javnosti zbog zdravstvenih razloga barem pet puta.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov još je jednom demantovao tvrdnje o tome da Putin ima rak i da je zbog toga operisan rekavši da su to “fikcija i laži”.

Steroidi izazivaju otečenost lica, sniženi imunitet – i paranoju

Koliko god Kremlj odbacivao špekulacije o Putinovoj bolesti, novi snimci koji ih dalje podstiču ne prestaju dolaziti. Posljednji je onaj sa sastanka s predsjednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom 17. maja. Na njoj Putin opet upadljivo vrti i cupka nogama dok sjedi, a njegovi tikovi toliko su očiti da ni Rahmon ne može skrenuti pogled.

Nagađanja da Putin dobija steroide kao terapiju za rak komentisao je i Ashley Grossman, profesor endokrinologije s Oxforda, za New Lines: “Putin je uvijek izgledao kao da je u formi. No u zadnjih par godina njegovo lice i vrat izgledaju puno deblje. Takav izgled je kompatibilan s korištenjem steroida.”

Steroidi se, objasnio je Grossman, obično propisuju za razne vrste limfoma ili mijeloma, karcinoma plazma ćelija, koji “mogu uzrokovati raširenu bolest kostiju i definitivno utiecati na vrat i leđa”. No oni mogu imati i ozbiljne nuspojave ako se dugo uzimaju.

Jedna je narušeni imunološki sistem, što bi moglo objasniti Putinov ekstremni oprez da ne dobije covid-19 iako se vakcinisao. A druga je još zanimljivija, a Grossman ju je opisao na sljedeći način: “Duboko iracionalno i paranoično ponašanje.”

Ukrajinski obavještajac: Putin ima rak, sprema se njegova smjena

Tvrdnjama o Putinovom zdravlju pridružila se u međuvremenu i sama Ukrajina pa je načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, general Kirilo Budanov, u razgovoru za Sky News prije dviej sedmice izjavio kako može potvrditi da je Putin “u vrlo lošem psihičkom i fizičkom stanju”.

“On je vrlo bolestan. Boluje od raznih bolesti, od kojih je jedna rak”, objasnio je mladi čelnik ukrajinske vojno-obavještajne službe i dodao da je, prema njihovim obavještajnim saznanjima, proces Putinove smjene, odnosno državni udar u Moskvi, već u toku i da ga je “nemoguće zaustaviti”.

Ipak, Budanov naglašava da Putin nije u terminalnom stadijumu bolesti: “Ne vrijedi se nadati da će Putin sutra umrijeti. Ima još barem nekoliko godina. Sviđalo se to vama ili ne, ali to je istina.”

Penzionisani šef britanske vanjsko-obavještajne službe MI6, Richard Dearlove, ponudio je prošle sedmice i predviđanje kako bi do te smjene moglo doći.

“Mislim da će on otići do 2023. – ali vjerovatno u sanatorijum, iz kojeg neće izaći kao lider Rusije. Ne kažem da neće izaći iz sanatorijuma, ali neće više ni kao lider Rusije”, predvidio je Dearlove u podcastu.

Najnovije

Sjutra sunčano i toplo

Vrijeme sjutra - pretežno sunčano i veoma toplo. Poslijepodne u sjevernim predjelima ponegdje umjeren razvoj oblačnosti, ali uglavnom bez kiše. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog...

Gojković: Bili smo stvarno blizu velike pobjede, protiv Srbije da zadržimo isti nivo agresivnosti

Selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimir Gojković je ponovio da je zadovoljan igrom protiv Španije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, ali i istakao da je...

Britanija šalje vojne stručnjake u BiH za suprotstavljanje ruskom uticaju

Britanija je u četvrtak saopštila da će poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i “pojačali misiju NATO-a...

Abazović prisustvovao prijemu povodom 4. jula – Dana nezavisnosti SAD

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američke ambasadorke Džudi Rajzing Ranke, obilježen je večeras nacionalni praznik Sjedinjenih Američkih Država, Dan nezavisnosti, u znak sjećanja na 4....

Facebook uklanja lažne recenzije

Facebook je dugo preduzimao mjere protiv lažnih recenzija ali sada konkretizuje taj stav. Blokiranje naloga zbog lažne recenzije Meta je ažurirala svoju politiku povratnih informacija u...

Najčitanije

Povezano

Putin: Odgovorićemo istom mjerom na ulazak Švedske i Finske u NATO

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija odgovoriti istom mjerom ako NATO rasporedi trupe i infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te...

Demostat: Putin u Srbiji za procenat iza Vučića po popularnosti, možda bi ga i pobijedio

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je samo za jedan procenat popularniji od (Vladimira) Putina, što govori da Putin ne da bi ušao u drugi krug...

Džonson: Da je žena, Putin ne bi napao Ukrajinu

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je žensko, kao i da je rat “savršen primjer toksične muškosti”. Boris Džonson...

Savjetnik Kremlja: Putin planira da učestvuje na samitu G20 u Indoneziji

Ruski predsjednik Vladimir Putin planira da prisustvuje samitu G20 u Indoneziji ovog novembra, kazao je savjetnik Kremlja Jurij Ušakov novinarima. „Dobili smo zvaničan poziv… i...

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lea
30.05.2022-07:45 07:45

Ima i teorija da kad neki mocnik napravi nesto ovako kao slucaj Ukraine smislja mu se izlazna strategija

Zeleni EU
30.05.2022-08:08 08:08

Stari nasi Djedovi su vazda gledali covjeka po NOSU kakav ti je NOS takav si Covjek -ZLOCINAC PUTIN -MLADIC-KARADZIC-DRAZA-DJURISIC- Dok mu ga ne slomis nema SLOBODE-Kod nas ima ovakvih Noseva kod DEMOKRATA – Prava CG

gagi
30.05.2022-16:31 16:31
Reply to  Zeleni EU

Onda redom polomiti te odvratne noseve/njuske barem kod ovih “nasim”mrak je cudo.

Diktator
30.05.2022-16:17 16:17

Sta se desava sa agresirsk8m liderom te se trese kao nas region za vrijeme potresa? Desava se to, da zbog zapadnih sankcija, on i drustvance iz njegovog okruzenja nemaju dovoljan dotur bijelog praha za smrkanje, a navuceni su na isto. Zato 8 Lavor, pardon. toboznji minisyar inostranih dijela, daje nebulozne izjave i svakog dana, nova izjava za javnost demantira onu od juce. Smesni klovnovi, ili kako ni kaxali u Ukrajini: ” Zelenski je od komicara postao izuzetan predsjednik, a Putko, od relativno dobrog lidera postao klovn”!

grana
31.05.2022-21:28 21:28

Ma hoce da je u centru paznje po svaku cenu. On sve to namerno radi kako bi se stalno o njemu pricalo, pisalo, polemisalo. Bolestan je u glavu i to odavno najverovatnije.