Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Stiže nova pomoć za Tursku: Evropska investiciona banka obezbijedila 500 miliona eura za obnovu poslije zemljotresa

Kreditna banka EU, Evropska investiciona banka (EIB), privremeno je poništila gotovo četiri godine dugu zabranu finansiranja u Turskoj, da bi obezbijedila 500 miliona eura za tu zemlju za obnovu poslije zemljotresa

EIB je praktično obustavila sva pozajmljivanja Turskoj nakon spora zbog bušenja nafte i gasa kod Kipra 2019. godine, ali ozbiljnost prošlomjesečnog zemljotresa, u kojem je poginulo gotovo 56.000 ljudi u Turskoj i susjednoj Siriji, podstakli su je da napravi izuzetak, prenio je Rojters.

„Radimo zajedno sa Evropskom komisijom na zajedničkom sveobuhvatnom paketu, od čega će do 500 miliona eura dostaviti EIB“, saopštila je potpredsjednica banke Lilijana Pavlova.

Govoreći na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da cjelokupni paket Komisije i EIB za pomoć Turskoj iznosi do milijardu eura.

Sve zemlje EU, uključujući Kipar, formalno treba da daju zeleno svjetlo za odobrenje za davanje pomoći EIB-a Turskoj, tako da odobrenje možda neće stići do juna, napominje Rojters.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve