Organizacija za zabranu hemijskog oružja u izvještaju je režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada pripisala tri slučaja upotrebe hemijskog oružja.

To je saopštio Stejt Department.

Istražni i identifikacioni tim OPCV (IIT) zaključio je da postoje opravdani razlozi za vjerovanje da su sirijske arapske vazduhoplovne snage 24. i 30. marta 2017. bacile vazdušne bombe sa sarinom u Ltamenah i bacile cilindar koji sadrži hlor u bolnicu u istom mestu 25. marta 2017. potvrđujući da režim koristi hemijsko oružje i ne poštuje ljudski života, navodi se u izvještaju.

Prema Stejt Departmentu, “uprkos pristupanju Sirije Konvenciji o hemijskom oružju 2013. godine, Asadov režim je od tada više puta izvršio napade hemijskim oružjem da bi zadržao svoj moć”.

Zajednički istražni mehanizam OPCV-UN prethodno je potvrdio da je Asadov režim koristio hemijsko oružje u više navrata, a sada je IIT izvještaj posljednji u sve većem broju dokaza da Asadov režim koristi hemijsko oružje u Siriji kao dio namjerne kampanja nasilja nad sirijskim narodom, navodi se u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve