Petak, 27 Januara, 2023
Rubrika:

Statua Grete Tunberg izazvala polemiku zbog njenog finansiranja

Izražavajući poštovanje prema Šveđanki, studentski sindikat je kritikovao što je statua plaćena 24.000 funti (28.000 evra), i zatražio da isti iznos bude podijeljen službama za podršku studentima

Otkrivanje statue Šveđanke Grete Tunberg, aktivistkinje za klimu, na jednom britanskom univerzitetu izazvalo je polemiku zbog njenog finansiranja.

Bronzani kip nazvan „Make a difference“ (Napravi razliku) predstavlja 18-godišnju Šveđanku u prirodnoj veličini. Djelo je umjetnice Kristin Čarlsvort, postavljeno na Univerzitetu u Vinčesteru, na jugu Engleske.

Predstavnik univerziteta rekao da je ta institucija „ponosna“ što je odala priznanje Greti Tunberg iako je ona za „mnoge sporna ličnost“.

Izražavajući poštovanje prema Šveđanki, studentski sindikat je kritikovao što je statua plaćena 24.000 funti (28.000 evra), i zatražio da isti iznos bude podijeljen službama za podršku studentima.

„Nalazimo se u kovid godini, mnogi studenti zapravo nisu imalu pristup kampusu, mnogi od njih pokušavaju da studiraju onlajn i zaista im je potrebna podrška“, naveo je sindikat.

Univerzitet je odgovorio da nikakva sredstva nisu preusmjerena sa „podrške studentima za finansiranje projekta“.

Statua je „simbol naše posvećenosti borbi protiv ekološke i klimatske vanredne situacije“, naveo je univerzitet koji je 2019. godine proglasio tu vanrednu situaciju i sebi postavio cilj ugljeničke neutralnost do 2025. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve