Većina ispitanika širom Rusije kazala je kako pozitivno gleda na bivšeg sovjetskog vođu Josifa Visarionoviča Staljina i to je najveći postotak u proteklih 20-ak godina, objavio je Levada centar.

51 posto ispitanika na Staljina gleda s poštovanjem, obožavanjem ili simpatijom, prema istraživanju najveće ruske agencije za istraživanja javnog mnijenja.

To je najveći procenat od 2001. od kada se analizira popularnost bivšeg vođe.

Tek je devet posto ispitanika opisalo svoj odnos prema Staljinu kao antipatiju ili mržnju, a 26 posto je kazalo kako nema nikakve osjećaje prema njemu.

Staljin je vladao Sovjetskim Savezom tri decenije. Pod njegovom vladavinom krajem 1930-ih vlasti su provele velike čistke koje su uključivale masovna smaknuća.

Dvije godine nakon čistki Sovjetski Savez je napadnut u Drugom svjetskom ratu. Zemlja je izgubila desetine miliona ljudi. Pobjeda u tom ratu ostaje duboki izvor nacionalnog ponosa za Ruse.

Nakon Staljinove smrti 1953. Sovjetski Savez prošao je razdoblje ograničene liberalizacije i Staljinovi kipovi i drugi aspekti kulta ličnosti uklonjeni su.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve