Utorak, 24 Maja, 2022
Rubrika:

Šta je ”flurona” i koliko je opasna?

Osoba može da bude istovremeno zaražena sa više virusa ili virusom i nekom vrstom patogena poput bakterije ili parazita

Flurona nije nova strašna varijanta koronavirusa i to nije službeni medicinski izraz, ali fenomen istovremene zaraze gripom i koronavirusom je stvaran i medicinsku zajednicu nimalo ne iznenađuje.

Osoba može da bude istovremeno zaražena sa više virusa ili virusom i nekom vrstom patogena poput bakterije ili parazita.

“To je prirodna pojava”, rekla je Izabela Katadori, vanredna profesorka biologije pri Univerzitetu u Pensilvaniji.

To ne znači da zarazu ne treba izbjegavati.

Kada su britanski naučnici prije gotovo dvije godine otkrili prve slučajeve simultane zaraze gripom i virusom kovida, izračunali su da u ovih pacijenata postoji dvostruko veća mogućnost od smrtnog ishoda nego kod zaraženih samo koronavirusom.

Do sada su u pandemiji istovremene zaraze bile rijetka pojava, posebno prošle zime kada je broj slučajeva zaraze gripom bio iznenađujuće nizak (ovaj trend stručnjaci su pripisali fizičkom distanciranju).

Slučajevi gripa ove zime su ipak u porastu, pa stručnjaci savjetuju da se svakako poduzme sve da se “koinfekcija” izbjegne. Oba virusa šire se vazduhom, pa je izbjegavanje gužve i loše provjetrenih mjesta, uz nošenje maske, najbolji način za izbjegavanje zaraze ovim virusima. Za oba stanja postoje efikasne vakcine.

“Ovogodišnje vakcine za grip nijesu savršene za varijante gripa u cirkulaciji, ali to nije razlog da ne primite vakcinu”, kaže Tomas Fekete, profesor pri Kacovoj školi medicine Univerziteta u Tempeu.

Svaka odbrana od virusa pomaže kako pojedincima, tako i drugima koji možda spadaju u ranjivije grupe.

“Uz to što smanjujete rizik od zaraze za sebe, štitite i ljude u svojoj okolini”, dodao je profesor.

Iako su infekcije sa više virusa istovremeno uobičajene, pojedinosti o tome kako imunski sistem reaguje su komplikovane i zavise od faktorima kao što su vrijeme zaraze i tip virusa.

Kako je nastao izraz flurona?

Teško je kazati. Među prvima koji su počeli da koriste ovaj izraz je kolumnist “Jerusalem Posta”, prije više od godinu dana.

Naziv je kovanica engleskog naziva za grip (flu) i korone.

Izraz nije dobio na popularnosti do ovog mjeseca, vjerojatno kao odgovor na novinske naslove o takvom slučaju u Izraelu. Nije trebalo dugo da ovaj izraz postane zanimljivi da češće počne da se upotrebljava.

Drugi su upozorili kako bi ova kovanica mogla da navede ljude na pogrešan zaključak, da smo suočeni sa nekim novim hibridnim virusom.

Važno je opet napomenuti da se ne radi o istoj vrsti virusa niti da se oni mogu spojiti u neku vrstu supervirusa. Svaki virus sadrži genetska uputstva koja mu omogućuju kopiranje samo sebe samog.

Kako je moguća zaraza i jednim i drugim virusom istovremeno?

Na isti način kao što možete da budete zaraženi samo jednim virusom, možete i sa dva: izlaganjem.

Ako se osoba nalazi na mjestu na kom kruže virusi, to jest, svakom mjestu na kom ima drugih ljudi, može da bude izložena zarazi i jednog i drugog virusa, Ili čak i više.

Idealno bi bilo da oni koji se osjećaju bolesno ostanu kod kuće i smanje mogućnost zaraze drugim virusom.

Problematično je što virusi imaju period inkubacije koji može trajati par dana, a u tom periodu ćelijee virusa se umnožavaju u telu pre pojave ikakvih simptoma bolesti.

Lako se može dogoditi da se netko zarazi sa više virusa prije nego uopšte osjeti ikakve simptome i izoluje se.

Kovid je jedan od virusa koji imaju dug predsimptomatski period koji može da potraje i do četiri dana, iako se pokazalo da kod omikron varijante simptomi nastupaju nešto brže.

Ako ste često u većim grupama ljudi, istovremena zaraza gripom i koronavirusom nije ništa neobično, naročito ako ne nosite masku.

Ovi respiratorni virusi najčešće u organizam ulaze kroz nosne otvore. Ponekad uspiju da se “zakače” za ćelije u disajnim putevima nakon čega probijaju ćelijsku membranu, otimaju njenu mašineriju i počinju da se umnožavaju, što je i sama definicija infekcije.

Da li će istovremenom zarazom bolest biti jača?

To zavisi od tajminga. Ako zaraženi ima sreće, imunski odgovor na prvog “osvajača” pomoći će pri obrani organizma od drugog.

To je tako zato što je prvi nivo odbrane imunskog sistema, poznat i kao urođeni imunitet, nespecifičan, nije prilagođen specifičnoj vrsti virusa.

Zaražene ćelije virusa se bore na više načina od kojih je jedan stvaranje proteina interferona koji bi organizmu nakon borbe s jednim virusom trebalo da pomognu da se izbori i sa drugim.

To ne znači da bi bilo pametno namjerno dobiti drugu infekciju. Iako se simptomi, nakon zaraze drugim virusom, ne moraju da se pogoršaju, to sigurno neće biti od pomoći.

Važno je dodati kako u velikom broju slučajeva druga zaraza može znatno da pogorša stanje, rekao je Artjan Veltui, molekularni biolog sa Prinstona.

Postoji velika mogućnost da se to dogodi kada virusi zahvate različite djelove tijela. Grip češće zahvata gornje disajne puteve, dok neke varijante koronavirusa mogu da zahvate donje disajne puteve i probavni sistem, rekao je.

“Kombinovana infekcija može da bude okidač za imunske reakcije na više mjesta u tijelu, pa i opšti osjećaj slabosti može da bude snažniji”, dodaje.

Efekat koinfekcije može da bude i gori kad je druga infekcija bakterijska. Grip i kovid prouzrokuju privremeno oštećenje disajnih puteva što organizmu otežava borbu protiv bakterija, izjavio je Fekete.

“Bakterijama je olakšan ulazak u organizam”, rekao je on i dodao da kod starijih osoba i pušača, rezultat može da bude i upala pluća.

Najnovije

Abazović: Crna Gora mora da diverzifikuje svoju ekonomiju, traži nova turistička tržišta i investitore

Crna Gora mora da diverzifikuje svoju ekonomiju, da tražimo nova turistička tržišta, da tražimo investitore, poručio je premijer Dritan Abazović koji prisustvuje Svjetskom ekonomskom forumu u...

Kraj jedne ere: Njujork zvanično uklonio sve telefonske govornice sa ulica

Obilježavajući kraj jedne ere, njujorške gradske vlasti u ponedjeljak su uklonile gotovo sve svoje telefonske govornice, koje su posljednjih godina postale žrtve sveprisutnosti besplatnog...

Vuksanović Stanković: Izborom članova Sudskog savjeta u Parlamentu napravićemo veliki korak ka EU

Ohrabrujemo i pozivamo sve stručne i kompetentne ljude da se prijave. Izborom članova Sudskog savjeta u Parlamentu kvalifikovanom većinom napravićemo veliki korak ka EU,...

Promocija knjige Andree Begović Korak do poezije večeras u biblioteci Đurđe Crnojević

Promocija knjige poezije Andree Begović “Korak do poezije”, biće održana u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević” u utorak, 24.05.2022. godine, sa početkom u...

U četvrtak novi protest bivših radnika Montenegro Airlinesa

Bivši zaposleni Montenegro Airlines-a (MA) saopštili su da će u četvrtak će u 13.30 sati blokirati saobraćajnicu prema aerodromu Podgorica u trajanju od 30...

Najčitanije

Povezano

Koronavirus: Nema preminulih, 41 novooboljeli

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori registrovan je 41 slučaj koronavirusa. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u tom periodu nije bilo zabilježenih smrtnih...

KCCG: Jedan COVID pacijent životno ugrožen

Iz Kliničkog centra Crne Gore saopštili su da je jedan covid pacijent životno ugrožen. Iz ove ustanove kazali su da se na bolničkom liječenju korona...

Bez preminulih, novooboljelih 41

UCrnoj Gori je registrovno još 41 oboljeli od koronavirusa, dok preminulih nije bilo, pokazao je posljednji presjek Instituta za javno zdravlje (IJZ). Laboratorije Instituta za...

SZO: Pandemija koronavirusa sigurno nije gotova

Pandemija koronavirusa "sigurno nije gotova" iako opada broj prijavljenih infekcija, upozorio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus. On je državnim zvaničnicima okupljenim...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve