Osumnjičeni za masakr u dvije džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu bio je putu ka trećoj meti kad ga je presrela policija, objavio je danas šef policije Majk Buš na konferenciji za štampu.

“Snažno vjerujemo da smo ga zaustavili na putu ka sljedećoj meti. Naše hrabro osoblje je svojom intervencijom spasilo živote”, istakao je Buš, prenio je NBC.

On je istakao da je policija u petak otišla na lokaciju treće mete da provjeri da li je osumnjičeni Brenton Tarant, koji je ubio 50 a ranio 40 ljudi u pucnjavi u džamijama Masdžid al Nur i Dar al Hidžarh, tamo postavio eksploziv. Buš nije rekao da li je treća meta bila džamija ili neki drugi objekat, ali je navela da je u regionu Kanterberi u kojem se nalazi Krajstčerč.

“Apsolutno vjerujemo da znamo gdje je išao”, dodao je Buš.

On je naveo da je policija stigla na mjesto napada za pet minuta i 39 sekundi.

“Za 21 minut smo uhapsili osumnjičenog”, istakao je Buš.

On je ukazao da su istražitelji Novog Zelanda u saradnji sa međunarodnim snagama, uključujući američki FBI, napravili detaljni profil ubice. Buš je dodao da je od troje uhapšenih u haosu nakon napada neimenovana žena oslobođena bez optužbi, a dvojica mušakraca optužena za oružano nasilje nisu imala veze sa masakrom u džamijama.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve