Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Spaseno još 39 migranta, Malta i Italija uskraćuju pomoć

Italija i Malta više od nedjelju dana ne dozvoljavaju da humanitarni brod uplovi u njihove luke

Još 39 migranata spaseno je danas i odvedeno na španski humanitarni brod na Sredozemnom moru na kom se već nalazi 121 osoba.

Foto: REUTERS/Mark Zammit Cordina

Italija i Malta više od nedjelju dana ne dozvoljavaju da humanitarni brod uplovi u njihove luke. Oskar Kamps sa broda “Open Arms”, koji već devet dana pluta u međunarodnim vodama blizu ostrva Lampedusa, rekao je da je Malta ponudila da dozvoli migrantima koji su danas spaseni da se iskrcaju na njenu obalu, ali i dalje odbija da primi 121 migranta.

“Ne možemo da evakuišemo 39 ljudi, a ostalima da kažemo da ostanu”, rekao je Kamps. Malta je saopštila da je spremna da prihvati 39 migranata jer je bila pokrenula akciju spasavanja tih ljudi, ali ih je humanitarni brod spasao prvi. Međutim malteška vlada je u izjavi navela da su ostali migranti ranije spaseni “u oblasti gdje Malta nije odgovorna”.

Brod je na pučini već deveti dan jer nijedna evropska zemlja ne želi da primi migrante sa broda, a ukoliko uplove u italijanske vode prijeti im kazna od oko milion eura.

Kazna je posljednji u nizu poteza italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da onesposobi humanitarne brodove koje je nazvao migrantskim taksi službama.

“Humanitarne organizacije koje pomažu na moru će nastaviti da rade i nijedna uredba, nikakva novčana kazna i nijedan političar neće nas zaustaviti da štitimo ljudski život”, rekao je Kamps na konferenciji za novinare na italijanskom ostrvu Lampedusa. Međunarodna organizacija za migracije rekla je da je ove godine stradalo 840 ljudi prelazeći Sredozemno more ka Evropi.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve