Sud u Španiji danas je donio odluku da predsjednik Katalonije Kim Tora ne može da obavlja tu dužnost jer nije uklonio simbole separatista iz zgrada administracije tokom predizborne kampanje.

Kim Tora (Foto: REUTERS/Juan Medina)

Odluka Suda stupiće na snagu ukoliko je potvrdi Vrhovni sud Španije, što bi moglo trajati nekoliko mjeseci i značiće održavanje prijevremenih izbora u Kataloniji.

Tora je izjavio da će se žaliti na presudu.

Španska izborna administracija naredila je u martu Tori da ukloni separatističke simbole u znak poštovanja institucionalne neutralnosti pred održavanje parlamentarnih izbora u aprilu.

Administraciji je posebno smetao transparent ispored regionalnih vlasti Katalonije na kojem je pisalo “Sloboda za sve političke zatvorenike i izgnanike” neposredno pored žute trake, što je ukazivalo na podršku osuđenim katalonskim liderima kojima su u oktobru izrečene zatvorske kazne zbog neuspjelog pokušaja proglašenja nezavisnosti 2017. godine.

Odluka Suda izazvala je niz protesta u Barseloni i drugim gradovima u Kataloniji.

Katalonske vlasti ignorisale su dva roka za uklanjanje transparenta, ali su to učinile prije planirane intervencije policije.

Komentari

avatar