Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

ŠPANIJA POSTALA BORDEL EVROPE Premijeru prekipjelo i traži hitnu zabranu prostitucije

Situacija je tako kritična da svaki treći muškarac plaća za seks

Španski premijer Pedro Sanchez u nedjelju je obećao da će zabraniti prostituciju u zemlji.

Obraćajući se pristalicama na kraju trodnevnog kongresa Socijalističke partije u Valenciji, Sanchez je, kako piše BBC, rekao kako je riječ o praksi koja zarobljava žene.

Prostitucija je dekriminalizovana u Španiji još 1995., a UN je 2016. procijenio da je seksualna industrija u toj zemlji vrijedna čak 3,7 milijardi eura.

Istraživanje iz 2009. pokazalo je da je svaki treći muškarac u Španiji platio seks, dok jedan drugi izvještaj sugeriše da je ta brojka puno veća, te da je čak 39 posto muškaraca platilo za seksualne usluge.

U studiji UN -a iz 2011. piše kako je Španija treći najveći centar za prostituciju u svijetu, odmah iza Tajlanda i Portorika.

Prostitucija u Španiji trenutno nije regulisana i nema kazne za one koji nude plaćene seksualne usluge svojom voljom sve dok se ne odvijaju u javnim prostorima, ali u isto vrijeme je zabranjeno biti svodnik ili djelovati kao veze između prostitutke i potencijalnog klijenta.

Procjenjuje se da u Španiji oko 300.000 žena radi kao prostitutke, a broj žena koje se bave tim zanimanjem je naglo porastao nakon dekriminalizacije 1995. godine.

Sanchezova stranka je 2019. godine u svom izbornom manifestu obećala prostituciju staviti izvan zakona.

Manifest prostituciju naziva “jednim od najgorih oblika nasilja nad ženama”. Međutim, i dvije godine nakon izbora još se ništa nije dogodilo.

Pristalice trenutnog španskog sistema kažu da su žene zbog tog zakona puno sigurnije nego što su bile prije 1995., ali mnogi su zabrinuti kako ovakav zakon otvara puno više mogućnosti za iskorištavanje žena.

Naime, španska je policija 2017. godine identifikovala 13.000 žena u racijama protiv trgovine ljudima, ističući kako je najmanje 80 posto njih protiv svoje volje iskorištavano od strane treće strane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve