Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Šolc: Pristupanje Zapadnog Balkana EU u interesu Njemačke

''U našem njemačkom i našem evropskom interesu je da ostatak Balkana postane dio Evropske unije''

Njemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je danas oživljavanje pregovora o pridruživanju Evropske unije (EU) sa zemaljama zapadnog Balkana i naglasio da je pristupanje balkanskih zemalja EU u interesu Njemačke.

„U našem njemačkom i našem evropskom interesu je da ostatak Balkana postane dio Evropske unije“, rekao je Šolc govoreći pred parlamentom u Berlinu, uoči jednodnevnog samita EU u Briselu.

Šolc je pohvalio odluku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU da se Hrvatska primi u Šengen zonu i dodao da bi i Bugarskoj i Rumuniji trebalo odobriti da pristupe.

Šolc je pred njemačkim parlamentarcima istakao i da je EU jedinstvena u podršci Ukrajini i da pokušaji potkopavanja vrijednosti Unije blokiranjem spoljnopolitičkih mjera neće uspjeti.

„Svako ko misli da može da potkopa vrijednosti EU, na koje se svaka država članica obavezala, blokiranjem njene spoljne i bezbjednosne politike, neće uspjeti“, rekao Šolc.

Šolc je kazao da će podrška Ukrajini, uključujući sankcije Rusiji, biti snažna i intenziva sve dok predsjednik Rusije Vladimir Putin nastavi da ratuje protiv Kijeva.

Budimpešta je ranije ove nedjelje odustala od prethodno uloženih prigovora na zajam EU Kijevu, nakon djelimičnog odmrzavanja finansijske podrške Mađarskoj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve