Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Šolc predstavio ministre iz redova SPD: Žene na čelu resora odbrane i unutrašnjih poslova

Šolc je, na javnom predstavljaju, ukazao da SPD u novoj vladi, koju formira sa Zelenima i Slobodarskom partijom (FDP) ima sedam mjesta, kao i da će kandidovati četiri žene i tri muškarca

Kandidat za njemačkog kancelara Olaf Šolc predstavio je danas buduće ministre iz redova Socijaldemokratske partije (SPD).

Šolc je, na javnom predstavljaju, ukazao da SPD u novoj vladi, koju formira sa Zelenima i Slobodarskom partijom (FDP) ima sedam mjesta, kao i da će kandidovati četiri žene i tri muškarca.

Tako će po prvi put Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke voditi žena – Nensi Fezer, a Šolc je naglasio da je želio da tako težak zadatak brige o bezbjednosti stavi u ruke iskusne žene.

Fezer je istakla da građani imaju pravo na bezbjednost, a to je moguće samo dobrom opremljenošću policije. Najavila je da će prioritet u njenom radu biti borba protiv trenutno najveće prijetnje u zemlji – desničarskog ekstremizma.

Dosadašnji ministar za rad i socijalna pitanja Hubertus Hajl ostaje još jedan mandat na čelu tog resora, a Ssolc je kazao da on iza sebe ima uspješan bilans.

“Želimo snažnu i pouzdanu socijalnu državu, koja je tu za građane. Uvešćemo ‘građanski novac’, stabilne penzije. Osiguraćemo da zaposleni od danas mogu da obavljaju poslove sjutrašnjice. Njemačka mora biti zemlja stalnog obučavanja”, istakao je Hajl.

Ministarstvo odbrane preuzima Kristine Lampreht, koja je do sada bila na čelu Ministarstva pravosuđa i porodice.

Ona je najavila da će se zalagati za jačanje vojske, ali prije svega i za njihov angažman u međunarodnim misijama.

“Zalagaću se da stalno evaluiramo međunarodne misije u kojima učestvuemo i da svako učešće mora imati i izlaznu strategiju, da ne bismo došli u situaciju u kakvoj smo bili u Avganistanu”, objasnila je Lampreht.

Novi ministar zdravlja biće Karl Lauterbah, koji se dugo godina bavio zdravstvom u SPD-u. Lauterbah je, prilikom predstavljanja, kazao da će pandemija trajati duže nego što mnogi misle.

“Moraćemo da ojačamo zdravstveni sistem. Sa nama neće biti smanjenja budžeta u zdravstvu. Ponosni smo na naš zdravstveni sistem. Pobijedićemo u borbi protiv pandemije i bićemo bolje postavljeni u toj borbi nego što smo bili”, najavio je on.

Ministarstvo građevinarstva preuzima Klara Gajvic, koja važi za blisku saradnicu Šolca.

Gajvic je kazala da joj je drago što ima toliko žena iz redova SPD u novoj vladi, dodajući da se godinama borila za paritet. Istakla je da je pred zemljom važan zadatak da gradi stanove, koji nedostaju mladima, navodeći da bi trebalo graditi 400.000 stanova godišnje, a 100.000 podsticajnim fondovima.

“Ti stanovi moraju biti u skladu sa borbom protiv klimatskih promena. To će dalje doprinijeti već visokom kvalitetu građevinske industrije Nemačke. Zalagaću se za uvođenje istraživanja u oblasti građevinarstva”, najavila je ona.

Ministarka za razvoj, koja je do sada bila ministarka ekologije, biće Svenja Šulce.

Šolc je kazao da Njemačka, kao velika zemlja ima odgovornost u svijetu, a da će Šulce, koja ima mnogo iskustva, imati osobu u vladi koja će se baviti podrškom u razvoju.

Kabinet kancelara Šolca vodiće Volfgang Šmit, koji je obećao da će pomoći da rastereti što je više moguće kancelara, kako bi mogao da sprovede sve što je planirao.

Koalicioni partneri SPD već ranije su objavili listu svojih kandidata za nove ministre.

Tako su Zeleni nominovali Čema Ezdemira za ministra poljoprivrede, Štefi Lemke za ministarku ekologije, Ane Špigel za ministarku porodice, Roberta Habeka za ministra privrede i klimu. Liderka stranke Analena Berbok preuzeće resor spoljnih poslova.

Iz redova FDP Kristijan Lidner biće novi minsitar finansija, Marko Bušman ministar pravosuđa, Betina Sstark-Vacinger ministarka obrazovanja i nauke, a Folker Vising ministar saobraćaja i digitalizacije. Nova vlada biće izabrana u srijedu u Bundestagu, čime i zvanično prestaje mandat kancelarke Angele Merkel, koja je Njemačkom upravljala 16 godina.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve