Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Šolc: Iran može da očekuje dodatne sankcije Evropske unije

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovoriti o dodatnim sankcijama kada se sastanu u ponedjeljak

Njemački kancelar Olaf Šolc je uputio oštru kritiku iranskoj vladi zbog njenog krvavog gušenja protesta u državi i rekao da Njemačka stoji “rame uz rame sa iranskim narodom”.

Šolc je rekao da protesti, izazvani smrću Mahse Amini (22) 16. septembra, nakon što ju je pritvorila iranska policija za moral više nisu samo borba „zbog kodeksa oblačenja“, već su prerasli u borbu za slobodu i pravdu.

„Ne možemo da zamislimo koliko je hrabrosti potrebno za to. Do sada je život izgubilo 300 osoba, na smrt osuđeno na desetine, a više od 14.000 uhapšenih“, rekao je Šolc.

On je rekao da oni koji demonstriraju protiv ugnjetavanja u Iranu rizikuju svoje živote, a često i živote svojih najmilijih i suočavaju se sa mogućnošću mučenja i dugih zatvorskih kazni.

„Jasno je da je iranska vlada isključivo odgovorna za ovu bujicu nasilja“, rekao je Šolc i dodao da će Iranu uvesti dodatne sankcije zbog svog brutalnog obračuna i odluke da pošalje stotine dronova Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova Evropske unije dogovoriti o dodatnim sankcijama kada se sastanu u ponedjeljak.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je juče odbacila optužbe njenog iranskog kolege da zauzima „intervencionistički“ stav povodom protesta u Iranu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve