Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Šolc favorit za novog njemačkog kancelara i nakon posljednje predizborne debate

Dojče vele navodi da je u brzoj anketi instituta Forsa, čak 42 odsto gledalaca reklo da se Šolc pokazao najbolje

Socijaldemokratski kandidat za narednog njemačkog kancelara Olaf Šolc pobjednik je i trećeg, posljednjeg televizijskog suočavanja pred izbore 26. septembra, prenosi Dojče vele navodeći da je u brzoj anketi instituta Forsa, čak 42 odsto gledalaca reklo da se Šolc pokazao najbolje.

Za lidera Demohrišćana Armina Lašeta glasalo je 27 odsto, a za kandidatkinju Zelenih Analenu Berbok 25 odsto gledalaca.

Takozvani triel – duel utroje – održan je tačno nedjelju dana pred izbore za Bundestag nakon kojih će Angela Merkel otići u političku penziju poslije šesnaest godina na čelu vlade.

Favoritu Olafu Šolcu, piše DW, ovog puta se tokom debate nisu zacrvenile uši, što mu se dešava samo kad se iznervira, premda to retorikom ne pokazuje. U prethodnom sučeljavanju je Šolc kiptao kada ga je Lašet žestoko napao zbog racije u Ministarstvu finansija koje Šolc predvodi.

Ali, u nedjelju je u nastupu koji su zajedno organizovale privatne televizije ProSieben i Sat.1 bilo znatno manje verbalnog hvatanja za gušu. Sve se vrtjelo oko programskih tema poput socijalne pravde, zaštite klime, odnosa prema pandemiji i digitalizaciji.

O spoljnoj i bezbjednosnoj politici praktično nije bilo riječi, čak ni o Evropskoj uniji.

Socijalne teme su pokazale kolika su preklapanja izmedju programa Socijaldemokrata i Zelenih, i neki komentatori već pišu da dvije stranke očijukaju ka koaliciji nakon izbora. Za to će im, po svemu sudeći, biti potreban i treći partner, ali je i dalje nejasno da li bi to prije mogli da budu Liberali ili Ljevica, što bi vlastima moglo da udari dva veoma različita pečata.

SPD i Zeleni zalažu se za minimalnu satnicu od 12 eura bruto, i finansijske povlastice za porodice, posebno one sa djecom. Demohrišćani su pak protiv zakonskih povećanja minimalca, i Lašet je rekao da „nije primjereno“ kad se država petlja u pregovore sindikata i poslodavaca. Voditeljka je na originalan način započela temu klimatskih promjena, pokazujući strip Miki Maus iz 1993. godine, u kojem se radilo o obaranju prašuma. „Prije trideset godina se dakle Miki Maus bavio klimatskim promjenama“, rekla je, i pitala Lašeta da li iko u njegovoj partiji čita stripove.

Lašet se pak odlično snašao, rekavši da je u vrijeme kad je objavljen taj Miki Maus demohrišćanski ministar zaštite životne sredine prvi stavio temu klimatskih promjena na dnevni red. Ipak, ta tema je prirodni teren Analene Berbok koja je ponovila zahtjev da iduća vlada bude „klimatska“. Ona traži da se od 2030. godine više ne proizvode automobili na dizel i benzin, da se i dobijanje energije od uglja napusti prije 2038. godine, kako je sada planirano.

„Ne možete da kažete da se držite Pariskog sporazuma o klimi, a da još 17 godina spaljujete ugalj“, rekla je ona dvojici konkurenata čije stranke zajedno upravljaju zemljom.

Lašet je rekao da je bila greška što je Njemačka napustila atomsku energiju prije energije uglja. Šolc je upozorio da cijela njemačka industrija mora najkasnije kroz četvrt vijeka postati klimatski neutralna. Kao kancelar bi, rekao je, već u prvoj godini mandata postavio obavezujuće ciljeve.

Posljednje ankete vide SPD na 25-26 odsto glasova, dok Demohrišćani imaju 21-22 odsto. Slijede Zeleni sa 15-16 odsto, Liberali i Alternativa za Njemačku sa po 11 odsto i Ljevica sa šest odsto. Glasa se iduće nedjelje, 26. septembra, a već pet minuta po zatvaranju birališta, u 18.05, biće poznate prve izlazne ankete koje su obično u dlaku precizne, navodi DW.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve