Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Šolc: Dablinska praksa mora da se mijenja

On je dodao da o tome ''stalno razgovara'' sa više evropskih kolega

Kancelar Njemačke Olaf Šolc danas je ponovio da Njemačka zahtijeva reformu Dablinskog sporazuma o preuzimanju izbjeglica.

“Moramo dogovoriti drugačiju praksu,” rekao je Šolc pri posjeti saveznoj kancelariji za migracije i azil (Bamf). On je dodao da o tome “stalno razgovara” sa više evropskih kolega.

Prethodno su mu se službenici kancelarije požalili na postojeću proceduru.

Naime, pojedine države, uključujući Italiju, prihvataju mali broj ili uopšte ne prihvataju izbjeglice mada ih Dablinski sporazum na to obavezuje.

Između ostalog, sporazum predviđa da provjeru zahtjeva za azilom obavlja samo jedna država – ona u kojoj je potencijalni azilant prvo registrovan.

Broj zahtjeva za azil u Njemačkoj ove godine pada, ali nadalje je velik. Bamf je od početka godine do juna primio 121.000, odnosno za oko petinu manje nego u odgovarajućem periodu 2023. Cijele prošle godine, tih zahtjeva bilo je 351.000.

Uobičajeno, većina je iz Sirije, Avganistana i Turske. Njemačka je, pritom, ove godine već riješila više od 150.000 zahtjeva, uz stopu odobravanja od 47 odsto.

U ovom trenutku, u proceduri je 230.000 zahtjeva, raspoređenih na oko 8.000 službenika.

Prošlogodišnji budžet je sadržao novac za privremeno povećanje broja službenika za 1.000.

Inače, rekordan broj tražilaca azila papire je predao 2016. Njemačku je prethodne i te godine zapljusnuo ogroman talac izbjeglica iz Sirije.

Izvordpa

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve