Škotski sud presudio je danas da je odluka britanskog premijera Borisa Džonsona da suspenduje rad parlamenta pred Bregzit bila nezakonit pokušaj izbjegavanja demokratskog nadzora.

Boris Džonson (Foto: Reuters/Simon Dawson)

Vlada je odmah rekla da je razočarana tom odlukom i da će se žaliti.

Konačnu odluku o ovom potezu britanskog premijera donijeće Vrhovni sud na ročištu sljedeće nedjelje.

Ovaj potez produbio je već postojeću krizu u Velikoj Britaniji koja traje zbog Bregzita.

Džonson insistira da zemlja mora da napusti Evropsku uniju 31. oktobra, sa sporazumom ili bez njega.

Međutim, poslanici smatraju da bi Bregzit bez sporazuma bio poguban po njihovu ekonomiju i žele to da spriječe.

Škotske sudije rekle su da je „jedini zaključak koji je mogao da se donese je da vlada i premijer žele da ograniče parlament“.

Oni su presudili da je suspenzija „ništavna i bez ikakvog učinka“, ali su stvar uputili Vrhovnom sudu na rješavanje. Saslušanje bi trebalo da počne u utorak.

Opozicioni političari, međutim, insistirali su na tome da vlada mora ponovo da sazove Parlament.

Dominic Griv, jedan od 21 poslanika koje je Džonson izbacio iz konzervativne grupe u Parlamentu prošle nedjelje nakon glasanja protiv stava vlade, rekao je da je moguće da je premijer doveo u zabludu kraljicu Elizabetu II zbog svojih motiva.

Kraljica izdaje formalno odobrenje za suspenziju parlamenta.

Griv je rekao da ako se to ispostavi kao tačno, premijer će morati da „podnese ostavku i to vrlo brzo“.

Sudska odluka doneta je nakon što je više od 70 opozicionih poslanika osporilo vladinu odluku da suspenduje parlament do 14. oktobra.

Prošle nedjelje je sud u Edinburgu odbacio je osporavanje opozicije, rekavši da je to stvar političara, a ne sudova. Ali to je danas po žalbi promijenio.

Pobunjeni članovi vladajućih konzervativaca udružili su se sa opozicijom usvojivši zakon kojim se nalaže vladi da traži tromjesečno odlaganje Bregzita ukoliko ne bude sporazuma do kraja oktobra. Oni su odbacili i Džonsonov poziv na vanredne izbore.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da „još uvek postoji šansa da to postignemo na miran način“, ali da je i Njemačka spremna za Bregzit bez sporazuma.

Komentari

avatar