Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
Rubrika:

Skandal trese Kraljevsku mornaricu: Strogo povjerljivi dokumenti pronađeni u toaletu paba, sadrže detalje o najmoćnijoj britanskoj podmornici

Inače, plovila britanske mornarice su sposobna da ispaljuju krstareće rakete Tomahavk i na internet stranicama mornarice su opisana kao najveće, najnaprednije i najsnažnije napadačke podmornice ikada

Britanska Kraljevska mornarica saopštila je da istražuje kako su dokumenta označena kao “osjetljiva” pronađena u toaletu paba Veterspuns.

Dokumenta navodno sadrže detalje o HMS Anson – jednoj od najnaprednijih podmornica britanske mornarice.

Dosijei su ostavljeni u pabu Furnes Relvej u Barou-in-Furnesu, a neimenovani izvor navodi da su pronađeni na podu toaleta.

Dokumenti prikazuju mehanizme djelovanja podmornice, a koriste ih članovi posade ne bi li naučili, na primjer, kako da snize pritisak u djelovima njenog sistema.

Britanska mornarica je navela da je riječ o opštoj dokumentaciji koja ne sadrži povjerljive podatke.

Izvor iz mornarice je rekao da dokumenti sadrže samo pojednostavljeni nacrt sistema, ali ne i objašnjenje njegovog funkcionisanja.

„Ovo su opšti dokumenti za vježbu koji ne sadrže povjerljive informacije. Međutim, mi sva sigurnosna pitanja shvatamo krajnje ozbiljno i istražićemo okolnosti njihovog pronalaska.“, kazao je portparol ratne mornarice.

Izvor je naveo i da je ugostiteljski objekat bio prepun kada su papiri, označeni kao „osjetljivi“, pronađeni na podu toaleta.

Inače, plovila britanske mornarice su sposobna da ispaljuju krstareće rakete Tomahavk i na internet stranicama mornarice su opisana kao najveće, najnaprednije i najsnažnije napadačke podmornice ikada.

Izvornova.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve