Srijeda, 8 Februara, 2023
Rubrika:

Sjeverna Koreja kaže da je izvršila nekoliko proba taktičkog nuklearnog oružja

Sjeverna Koreja smatra zajedničke američko-južnokorejske vježbe potencijalnom pretnjom i vježbom za invaziju, mada su SAD i Južna Koreja više puta navele da su one defanzivne prirode

Sjevernokorejsko lansiranje raketa posljednjih nedjelja bile su probe taktičkog nuklearnog oružja i sposobnosti da se “pogode i unište” potencijalne južnokorejske i američke mete, javila je sjevernokorejska državna agencija KCNA, navodeći da je simulacije taktičkih nuklearnih napada lično nadgledao državni vođa Kim Džong Un.

„Jedinice Korejske narodne armije zadužene za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja organizovale su vojne vježbe od 25. septembra do 9. oktobra da bi provjerile kapacitete nuklearnog odvraćanja i kontranapada zemlje“, navela je KCNA.

Agencija je objavila da su te probe odgovor na nedavne zajedničke američko-južnokorejske manevre u regionu ocijenivši da takvo ponašanje SAD i Južne Koreje dodatno pogoršava tenzije u regionu i istovremeno predstavlja otvorenu vojnu prijetnju“ za Sjevernu Koreju.

Sjeverna Koreja smatra zajedničke američko-južnokorejske vježbe potencijalnom pretnjom i vježbom za invaziju, mada su SAD i Južna Koreja više puta navele da su one defanzivne prirode.

Sjeverna Koreja je u posljednje dvije nedjelje ispalila sedam raketa, što je predstavljalo „simulaciju pravog rata“, dodala je KCNA.

„Kim Džong Un, generalni sekretar Radničke partije Koreje i predsjednik Centralne vojne komisije upravljao je tim vojnim vježbama“, navela je državna novinske agencija.

U vrijeme kada su pregovori o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje već dugo u zastoju, Pjongjang je, od početka godine, povećao broj proba oružja. Sjeverna Koreja je prošle nedjelje ispalila balističku raketu iznad Japana, prvi put u posljednjih pet godina.

Mnogi stručnjaci ocjenjuju da Sjeverna Koreja završava pripreme za novu nuklearnu probu, koja bi bila sedma u njenoj istoriji i prva od 2017. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Un du vu su
11.10.2022-08:54 08:54

Kao rusko kineski dpijun i marioneta,svesno si prihvatio da izvedes prvi nuklearni udar ba bi oni dobili na vremenu.Nsravno desetsk dana prije ce biti po vladivostoku po sklonistima a tvoja zemlja biti sravnjena ,da bi oni fobili desetsk sekundi vremena.Znsamk davno za to osihopati….