Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Sjeverna Koreja ispalila deset balističkih projektila, Južna Koreja joj uzvratila

 Ta raketa je prešla i morsku granicu dvije zemlje, prvi put posijle skoro 70 godina, tvrdi Seul.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro ispalila najmanje 10 projektila sa zapadne i istočne obale svoje zemlje, od kojih je jedna pala na manje od 60 kilometara od obale Južne Koreje, saopštile su južnokorejske oružane snage.

Ta raketa je prešla i morsku granicu dvije zemlje, prvi put posijle skoro 70 godina, tvrdi Seul. Kako tvrde iz Seula, tri balističke rakete kratkog dometa prvo su lansirane sa istočne obale Sjeverne Koreje, zbog čega je podignuta uzbuna na jednom ostrvu u Južnoj Koreji.

“Ovakvo lansiranje je veoma neobično, ali i neprihvatljivo pošto je raketa pala najbliže teritorijalnim vodama Južne Koreje od podjele poluostrva, rekao je načelnik Zajedničkog štaba južnokorejskih oružanih snaga Kang Šin Čul. Prema Južnoj Koreji, jedan projektil je pao 26 km južno od sjeverne demarkacione linije, jedan 57 km od južnokorejskog grada Sokčo na istočnoj obali i jedan 167 km od Ullelunga.

”Vojska Republike Koreje nikada ne može i neće tolerisati ovakvu provokaciju Sjeverne Koreje. Južna Koreja i SAD će blisko koordinirati, reagovati striktno i čvrsto”, saopštile su južnokorejske oružane snage.

Ubrzo nakon toga, Južna Koreja je uzvratila sa tri precizne rakete vazduh-zemlja koje su sletjele u vode sjeverno od međukorejske pomorske granice, saopštila je vojska.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve